Καθοριστική για την κυβέρνηση Μέι η σημερινή ημέρα

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Κυβέρνηση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι,  θα ενημερώσει, τα μέλη του Υπουργικού της Συμβουλίου για το περιεχόμενο του Σχεδίου Συμφωνίας επί των όρων αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο κατέληξαν χθες το βράδυ, Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές των δύο μερών βρήκαν τη χρυσή τομή στο τελευταίο σοβαρό ζήτημα το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα και αφορούσε την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλιστεί η αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία.
Συμφωνήθηκε η προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε τελωνειακή ένωση, παράλληλα με τη βαθύτερη τελωνειακή και ρυθμιστική ευθυγράμμιση της Βορείου Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.  
Η ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη για την Πρωθυπουργό Μέι καθότι πολλοί υπουργοί έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το πλαίσιο συμφωνίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ενστάσεις να προκαλέσουν παραιτήσεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το σχέδιο θα τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης.  
Η έγκριση της συμφωνίας, θα συνοδεύεται από Πολιτική Διακήρυξή με την οποία οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία και επί των όρων της μελλοντικής σχέσης, Βρυξελλών - Λονδίνου.
Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των "27" κρατών μελών καθώς και από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Εάν τελικά δοθεί το πράσινο φως, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο μιά πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες πριν από τη ψηφοφορία.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει αρχικά αποδεχθεί ή να απορριφθεί τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγές: Αθανάσιος Γκαβός, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.