Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %22 %799 %2018 %21:%Οκτ

Μέι: ανοικτό το ιρλανδικό, έκλεισε το 95% της Συμφωνίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κατ’ αρχήν αντίθετη αλλά ανοιχτή στο ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit, ώστε να λυθεί το θέμα της αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία, είναι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ενημερώνοντας την Βουλή των κοινοτήτων για τη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, η κυρία Μέι είπε ότι το 95% της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευθετηθεί, περιλαμβανομένων των πρωτοκόλλων με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ισπανίας για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.
Πρόσθεσε ότι έχει επίσης επιτευχθεί ευρεία συμφωνία επί της δομής και το εύρος της μελλοντικής σχέσης, σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι σημαντικό εμπόδιο είναι η εύρεση αμοιβαία αποδεκτού τρόπου αποφυγής των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.
Είπε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τελωνειακά σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας, απορρίπτοντας εκ νέου την ευρωπαϊκή θέση για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση μετά και τη μεταβατική περίοδο μέχρι να βρεθεί άλλη λύση.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: Θανάσης Γκαβός