Ξεκινά αύριο στο ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση της επιτροπής αναφορών

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα, στις 15:30 τοπική ώρα Βρυξελλών, η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση που συνέταξε ομάδα ευρωβουλευτών, μετά τη διερευνητική επίσκεψή τους στην Αμμόχωστο στις 7 και 8 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της Επιτροπής Αναφορών, η έκθεση της διερευνητικής επίσκεψης είναι το 13ο θέμα της συνεδρίασης και μια από τις 21 αναφορές που θα συζητηθούν. Σύμφωνα και πάλι με την επίσημη ατζέντα, η συγκεκριμένη έκθεση είναι ανοιχτή για τροπολογίες ως τις 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 τοπική ώρα.

Η έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της διερευνητικής αποστολής, "καλεί την Κομισιόν, την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", όπως αναφέρεται στην σελίδα 14 του κειμένου (PE622.200v01-00 CRM3794EL).

Η έκθεση αναφέρει στο παράρτημα "συμπεράσματά και πιθανή πορεία προς τα εμπρός", ότι "είναι δύσκολο να προβλεφθεί, στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, ότι ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους είναι δυνατόν να επιτευχθεί εκτός μιας συμφωνίας για συνολική διευθέτηση".

Συμπληρώνεται ωστόσο ότι "ένα σημαντικό, συγκεκριμένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, με την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης από της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού".

Αναφέρεται δε ότι "όλες οι προηγούμενες προσπάθειες τριών Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ το 2005, το 2006 και το 2010, καθώς και το Γενικό Σχέδιο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την Αμμόχωστο τον Μάιο του 2014, που έφθασαν σε «πακέτο» που περιελάμβανε την επιστροφή των Βαρωσίων στους πρώην κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ με ανταλλαγή άλλων στοιχείων, μέχρι στιγμής έχει απετύχε", ενώ "οι προτάσεις που υπέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες σχετικά με την επιστροφή των Βαρωσίων έχουν επίσης αποδειχθεί ανεπιτυχείς" και "είναι σαφές ότι η Τουρκία θεωρεί τα Βαρώσια ως ένα από τα κύρια διαπραγματευτικά ατού για το τελικό αποτέλεσμα της εδαφικής προσαρμογής των συνομιλιών διακανονισμού".

"Τόσο η Επιτροπή όσο και τα Ηνωμένα Έθνη είναι της άποψης ότι μια συνολική διευθέτηση, που θα επιτευχθεί με συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους", συνεχίζει η έκθεση της διερευνητικής αποστολής.

"Ωστόσο, η ανάγκη για μια τέτοια λύση είναι αφενός επείγουσα και, αφετέρου, κρίσιμη", συμπληρώνει και παραθέτει ότι "η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών πριν από 10 χρόνια είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξάντλησης του χρόνου εξαιτίας του γεγονότος ότι, και στις δύο πλευρές του νησιού, οι άνθρωποι ξεχνούν πώς είναι η συμβίωση και να μιλούν τη γλώσσα του άλλου". "Οι γενιές μεγαλώνουν και πολλοί από αυτούς που θυμούνται την Κύπρο πριν από το 1974 έχουν ήδη πεθάνει", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση τονίζει ακόμα ότι "είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και καταλήγει πως "πρόκειται για την επιβολή των ισχυουσών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι η μόνη υπερεθνική οργάνωση που μπορεί να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία", παραθέτοντας συγκεκριμένα "το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που στην παράγραφο 5 ρητά ζητεί να μεταφερθεί η διοίκηση αυτής της περιοχής (Βαρώσια) στην ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών" και "το ψήφισμα 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 8, στοιχείο γ), επαναλαμβάνει ότι η περιοχή που επί του παρόντος τελεί υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πρέπει να επεκταθεί και στα Βαρώσια".

Τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής ήταν οι Cecilia Wikström (ALDE) (επικεφαλής της αποστολής), Alberto Cirio (PPE), Rosa Estaràs Ferragut (PPE), Σοφία Σακοράφα (GUE/NGL), Ángela Vallina (GUE/NGL), Igor Šoltes (Verts/ALE) ενώ μέλη ex officio ήταν οι: Teresa Jiménez-Becerril Barrio (PPE) Δημήτρης Παπαδάκης (S&D) και ο Τάκης Χατζηγεωργίου (GUE/NGL).

Πηγή: Aθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.