Νέα ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική ζητά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (SPD) ζήτησε ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολιτική. «Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς», δήλωσε ο Σολτς στο Παρίσι. Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα υπάρξει ανάγκη εξυγίανσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, «συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων», τόνισε ο Σολτς, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Χαντελςμπλαντ.

Ο Σολτς έδωσε έτσι μια απάντηση στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αφενός στις βασικές εκκλήσεις για ανανέωση της Ευρώπης, αφετέρου στις πρόσφατες προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος τη Δευτέρα είχε ζητήσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο άμυνας. Η Ευρώπη πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», είχε τονίσει ο Μακρόν.
 
Στην ομιλία του στο Παρίσι, που άκουσε και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Λε Μερ, ο Σολτς σήκωσε τo γάντι και είπε: Η κατάσταση ασφαλείας για την Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο κόσμος έχει γίνει "πιο ασταθής", οι απειλές από την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις ή ένοπλες συγκρούσεις στο κατώφλι της Ευρώπης έχουν αυξηθεί.

Δεν αποκλείεται ακόμη και η κατάρρευση καθιερωμένων διεθνών συμμαχιών εντός των Ηνωμένων Εθνών ή του ΝΑΤΟ. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Ευρώπη. «Γι `αυτό το λόγο είναι σωστή η έκκληση του Προέδρου Μακρον για άμεση δράση», δήλωσε ο Σολτς. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις βάσει προϋπολογισμού.

Επί του παρόντος, πάνω από το 80% της προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού και πάνω από το 90% της έρευνας στην Ευρώπη λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο. Ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν 30 οπλικά συστήματα, στην ΕΕ υπάρχουν 178. «Πρέπει να στηρίξουμε τις συγχωνεύσεις όχι μόνον υπό την ηγεσία των δικών μας εθνικών εταιρειών», δήλωσε ο Σολτς. Έτσι, θα επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική, "που όχι μόνο θα παρέχει ασφάλεια, αλλά και θα κάνει την ΕΕ έναν σημαντικό παράγοντα εντός της παγκόσμιας στρατιωτικής αρχιτεκτονικής".
 
Εκτός από μια κοινή πολιτική εξοπλισμών, ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε επίσης μεγαλύτερη συνεργασία στη βιομηχανική πολιτική. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να μείνουμε πίσω  έναντι άλλων οικονομικών δυνάμεων», δήλωσε ο Σολτς. Οι ΗΠΑ και η Κίνα, για παράδειγμα, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση. «Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλλουν πρόταση για ένα κοινό δίκτυο έρευνας και καινοτομίας», ανακοίνωσε ο Σολτς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:55

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.