Τρίτη πρόταση για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ

Ορισμένες λεπτομέρειες της νέας πρότασης της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετά από το Brexit τελωνειακή σχέση με την ΕΕ παρουσίασε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το σχέδιο ονομάζεται «ρύθμιση τελωνειακής διευκόλυνσης» και ακολουθεί δύο αρχικές προτάσεις του Λονδίνου που έχουν απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

Η πρώτη πρόταση, ο «τελωνειακός συνεταιρισμός» αναφερόταν στην επιβολή ευρωπαϊκών δασμών από τη Βρετανία εκ μέρους της ΕΕ σε προϊόντα που θα κατέληγαν στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω βρετανικού εδάφους. Η δεύτερη πρόταση της λεγόμενης «μέγιστης (τελωνειακής) διευκόλυνσης» προέβλεπε την εκτενή χρήση τεχνολογίας για την όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών.

Το νέο σχέδιο της βρετανικής πλευράς επιτρέπει στο Λονδίνο να καθορίζει τους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται και παραμένουν στη χώρα. Με τη χρήση τεχνολογικών μέσων θα καθορίζεται ποια από αυτά τα προϊόντα θα καταλήγουν τελικά στην ΕΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλονται οι ευρωπαϊκοί δασμοί.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κανονιστικό πλαίσιο, πιστεύεται ότι θα ακολουθούνται αρκετά πιστά τα όσα ισχύουν στην ΕΕ. Θα δίνεται όμως στο κοινοβούλιο η δυνατότητα παρέκκλισης όπου κρίνεται σκόπιμο.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξή της.

Την Παρασκευή το σχέδιο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει η κα Μέι στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικίας στο Τσέκερς.

Αναμένεται να διατυπωθούν ενστάσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit μεταξύ των υπουργών. Ήδη η Daily Telegraph επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχει απορρίψει το νέο σχέδιο ως ανεφάρμοστο και ως παρόμοιο με τον «τελωνειακό συνεταιρισμό» που είχε απορριφθεί από τους Brexiteers ως υπερβολική υπαναχώρηση προς ένα πολύ «μαλακό» Brexit.

Μετά από το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη σύνταξη μίας «Λευκής Βίβλου» με λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση που οραματίζεται με την ΕΕ. Η έκδοσή της αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.