Η Συμφωνία του Μίνσκ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας

H πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, μετά την έναρξη της Συμφωνίας Σύνδεσης (20η από την έναρξη του θεσμού) της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου και στο επίκεντρό της θα βρεθεί η αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, η πρόοδος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας, η κατάσταση στην ανατολική χώρα και η συμφωνία του Μίνσκ.

Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από  τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ενώ η  Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Petro Poroshenko. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, οι Αντιπρόεδροι Maroš Šefčovič και Valdis Dombrovskis, η Επίτροπος Cecilia Malmström θα συμμετάσχουν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τον αντίκτυπο της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τις σχέσεις με τη Ρωσία και άλλα θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτικά οι ηγέτες θα καλωσορίσουν τις θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης και ελευθέρων συναλλαγών, που κατά την Κομισιόν έχει ήδη θετικό οικονομικό αντίκτυπο, εδραιώνοντας σταθερά την ΕΕ ως τον κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και αυξάνοντας το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας κατά 24% το 2017. 

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων σοβαρών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, πραγματοποίησε έντονες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις. Από το φθινόπωρο του 2017, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε και προχώρησε σε τέσσερις από τις πέντε μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας για το 2017: τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η έναρξη ισχύος του νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στις 14 Ιουνίου 2018 ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου η συνεχιζόμενη πρόοδος εξακολουθεί να είναι "ουσιώδης", κατά την ΕΕ.

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις και συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, η Σύνοδος θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και θα υπενθυμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί και θα τονίσουν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Ρωσίας από αυτή την άποψη.

Ελλείψει προόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να εγκρίνουν την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης και την ανθρωπιστική υποστήριξη της ΕΕ. Είναι πιθανό να καταδικάσουν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουάνσκ, καθώς και σε παράνομα συνδεδεμένες περιοχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.