Mateusz Morawieck: Το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki συζήτησε για το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, την Τετάρτη.

«Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και είμαστε βαθιά προσηλωμένοι  στο κράτος δικαίου. Θα μπορούσαμε να είμαστε ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, εάν δεν υπήρχε το σιδηρούν παραπέτασμα. Ως κράτος μέλος σήμερα, θέλουμε να προτείνουμε ένα εποικοδομητικό πρόγραμμα, βάση του οποίου θα υπάρχει σεβασμός στις εθνικές ταυτότητες και κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει το δικό της νομικό σύστημα σεβόμενη τις παραδόσεις της», δήλωσε ο κ. Morawiecki.
 
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να γίνει πιο ανοικτό, καθώς σήμερα έχει δημιουργηθεί μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, λόγω πολλαπλών συσσωρευμένων κρίσεων»,  συμπλήρωσε ο κ. Morawiecki, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, το Brexit και σ’ έναν ρωσικό υβριδικό πόλεμο μεταξύ άλλων.
 
Ο κ. Morawiecki πρότεινε μια ασφαλή ένωση που θα προστατεύει τους πολίτες από την εξουσία των πολυεθνικών εταιρειών και θα καταπολεμά τις ανισότητες με μία φιλόδοξη πολιτική συνοχής. Τόνισε ότι η Πολωνία «κλείνει τα κενά» στο φοροεισπρακτικό της σύστημα και αντιμετωπίζει την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή, υπονοώντας την ενοχή ενός παθητικού δικαστικού συστήματος, το οποίο δεν λειτουργούσε σωστά.
 
Οι επικεφαλής των κυριότερων πολιτικών ομάδων έθεσαν ερωτήσεις στον κ. Morawiecki σχετικά με τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, οι οποίες απειλούν το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταδίκασε την πολωνική κυβέρνηση για την εδραίωσή της στην εξουσία. Συμφωνώντας με τη στάση του κ. Morawiecki σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική, την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα, οι ευρωβουλευτές είχαν την κοινή πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να βασιστεί στις κοινές αξίες του κράτους δικαίου».
 
Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν ότι η Πολωνία εφηύρε το διαχωρισμό των εξουσιών στο Σύνταγμά της, το πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι αναγκάζοντας δικαστές να συνταξιοδοτηθούν και θέτοντάς τους υπό πολιτικό έλεγχο δεν αποτελεί ζήτημα εθνικής παράδοσης. Επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν τους Πολωνούς πολίτες που διαδηλώνουν κατά των αλλαγών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.