Η Βιέννη αποχωρεί από την “Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία”

Σχεδόν 30 χρόνια από την ίδρυση της, στην οποία η ίδια είχε πρωταγωνιστήσει, και μερικές μόνον ημέρες από την ανάληψη από μέρους της, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το δεύτερο εξάμηνο του 2018), η Αυστρία αποχωρεί σήμερα από την αποκαλούμενη "Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία", τον οργανισμό περιφερειακής συνεργασίας, στον οποίο συμμετέχουν 18 χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, με την απόφασή της αυτή, η αυστριακή κυβέρνηση παραιτείται από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε εδώ και χρόνια σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο, ρόλο που φέρεται να συνέβαλε στην θετική εικόνα της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Από διπλωματικούς κύκλους αναφέρεται ότι με την αποχώρησή της η Αυστρία χάνει δυνατότητες επιρροής και αφήνει ελεύθερο πεδίο στην επικρινόμενη ως ευρωσκεπτικιστική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης καθώς, όπως σημειώνουν, η Βουδαπέστη επιδιώκει την ενίσχυση του δικού της ρόλου και της επιρροής της μέσα στον Οργανισμό.

Την αυστριακή αποχώρηση από την Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία επικρίνει σε δηλώσεις του ένας από τους αρχιτέκτονες της, ο Έρχαρντ Μπούσεκ, ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: του οποίου ηγείται σήμερα ο νυν Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς), εκφράζοντας την λύπη του "για την απώλεια ακόμη μίας επικοινωνίας, σε μία περιοχή όπου την χρειαζόμαστε".

Η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της αποκαλούμενης "Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας", ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της με άλλους διεθνείς οργανισμούς, η προώθηση της διαδικασίας προσέγγισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, όπως επίσης η παραπέρα εξέλιξη μιας κοινωνίας της Γνώσης, μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας συνεργασίας στο επίπεδο της κοινωνίας πολιτών συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στις προτεραιότητες της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας.

Επίσης, ένας από τους στόχους της είναι και η προσαρμογή των εκτός της ΕΕ χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα μέσα από συγκεκριμένη χρηματοδότηση προγραμμάτων προσανατολισμένων στις απαιτήσεις του μέλλοντος ή μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η Αυστρία και ο τότε υπουργός της επί των Εξωτερικών 'Αλοις Μοκ διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση -- στις 11 Νοεμβρίου 1989 στη Βουδαπέστη, μόλις δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου -- αυτού του περιφερειακού "φόρουμ" τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών, που σηματοδοτούσε την βούληση για συνεργασία ανάμεσα στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία, σε μια εποχή που μόλις άρχιζαν οι κοσμογονικές αλλαγές στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Από τότε, η Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία έχει προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο από άποψη δομών όσο και περιεχομένων του έργου της. Τα 4 ιδρυτικά μέλη της, το 1989, έχουν υπερτετραπλασιαστεί και ανέρχονται σήμερα σε 18, από τα οποία τα δέκα ανήκουν ήδη στην ΕΕ και τα άλλα οκτώ βρίσκονται είτε στο στάδιο της υποψήφιας προς ένταξη χώρας είτε αναμένουν στο μέλλον την αναγνώριση αυτού του καθεστώτος.

Σήμερα, 29 χρόνια από την ίδρυση της, η Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία θεωρείται ότι αποτελεί ένα φόρουμ συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού, για τις 18 χώρες-μέλη της, που είναι η Αλβανία, η υπό αποχώρηση Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κροατία, η Λευκορωσία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η ΠΓΔΜ, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία και οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση 2,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνολικό πληθυσμό 240 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.