Έντονη κόντρα Μέι-Ντέιβις για το σχέδιο τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ

Σε έντονη αντιπαράθεση με την Τερέζα Μέι ενεπλάκη ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σύμφωνα με συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή το σχέδιο που προκρίνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός για την περίπτωση που δεν προκύψει εγκαίρως μία συμφωνία με την ΕΕ για τη μελλοντική διμερή τελωνειακή σχέση.

Μέχρι στιγμή το Λονδίνο έχει αποδεχθεί ως έσχατη λύση σε μια τέτοια περίπτωση τη συνέχιση ισχύος των κανόνων της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι η αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Με τις δύο προτάσεις της για το είδος της μελλοντικής τελωνειακής σχέσης που επιθυμεί να έχουν απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, η κα Μέι φέρεται να έχει αποφασίσει πως για να μην υπάρξει αυτό που από πολλούς θα θεωρηθεί ως ντε φάκτο απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο η έσχατη λύση θα αφορά όλη τη χώρα, η οποία θα πρέπει δηλαδή να μείνει προσδεδεμένη στο άρμα των τελωνειακών κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να έχει εξοργίσει τον κ. Ντέιβις είναι ότι το σχετικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς δεν περιλαμβάνει καταληκτική ημερομηνία ισχύος αυτής της κατάστασης, αφήνοντας δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο δυνητικά μόνιμα εξαρτώμενο από τους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ.

Η οργή του κ. Ντέιβις, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, είναι τόσο έντονη ώστε να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα και να εξετάζει την υποβολή παραίτησης.

Η κρίσιμη συζήτηση επί του νέου βρετανικού σχεδίου, που ήδη απορρίπτεται από τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers, θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ σε έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Brexit», με τη συμμετοχή των υπουργών με τα κορυφαία χαρτοφυλάκια.

Σημειώνεται δε πως μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC και ερωτηθείς για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πλέον Πρόεδρος της Μπούντεστακ, εκτίμησε πως αν το Λονδίνο ζητούσε παράταση της περιόδου συζητήσεων για τους όρους του Brexit «η υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να συμφωνήσει».

Πηγή: Αθανάσιος Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:33

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.