Τέλος της διακυβέρνησης Ραχόι και πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Στην Ισπανία, το τέλος στη διακυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόϊ, φαίνεται να φέρνει η σημερινή ημέρα, αφού αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 ψήφων εξασφαλίστηκε αργά το απόγευμα με την απόφαση του βασκικού Εθνικιστικού κόμματος να ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής.
Η κρίσιμη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα Κύπρου.
Τα ηνία της χώρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κατά τη χθεσινή συζήτηση αντάλλαξε βαρείς χαρακτηρισμούς με τον Μαριάνο Ραχόϊ.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε ύστερα από την καταδίκη δεκάδων στελεχών του Κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά.
Ο ηλικίας εξήντα-τριών ετών Ραχόι βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία επτά χρόνια και όπως επισημαίνουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αν και έχει επιβιώσει σε πολλές κρίσεις, αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρει.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία τερματίζεται το πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνιζε τη χώρα τους τελευταίους τρείς μήνες. Η ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισαν τη συγκρότηση Κυβέρνησης Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη Τζουζέπε Κόντε. Η εξέλιξη σημειώθηκε ύστερα από την αποδοχή από τη Λέγκα, της συμβιβαστικής λύσης που πρότεινε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, για διορισμό του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων και όχι στη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών. Υπουργός Οικονομικών επιλέγηκε ο καθηγητής Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος, αν και επικριτικός προς τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εισηγείται έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Με την πρόταση ξεπεράστηκε το βέτο του προέδρου Ματαρέλα και η νέα Κυβέρνηση θα ορκιστεί το απόγευμα. Μετά την ορκωμοσία θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας, όπου η ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.