Ανησυχία από ΚΣΣΕ για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) μετά την ανακοίνωση στις 18 Απριλίου για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, ενάμιση χρόνο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στο Στρασβούργο, υιοθέτησε δήλωση σε σχέση με τις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στην οποία επισημαίνει ακόμη πως οι τροπολογίες στον εκλογικό νόμο υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο μόνο ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές.
Αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν ουσιωδώς τους κανόνες των εκλογών και την προεκλογική εκστρατεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για σχηματισμό προεκλογικών συμμαχιών που δεν ήταν δυνατή μέχρι τώρα.
Προστίθεται πως η εξαιρετικά σύντομη περίοδος μεταξύ της υιοθέτησης αυτών των νέων κανόνων και των επερχόμενων εκλογών δίδει πολύ λίγο χρόνο στα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν και να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες τους για τις εκλογές.
Η αλλαγή των εκλογικών κανόνων τρεις μήνες πριν την ημέρα των εκλογών είναι αντίθετη με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, αναφέρεται ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται πως η Συνέλευση σημειώνει με λύπη ότι το 10% του εκλογικού κατώτατου ορίου - το υψηλότερο στην Ευρώπη - δεν μειώθηκε με την τροποποίηση του νόμου, παρά την έκκληση της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Συνέλευσης.
Αυτό το πολύ υψηλό κατώτατο όριο θα υπονομεύσει περαιτέρω τον πολιτικό πλουραλισμό, θέτοντας στο περιθώριο πολιτικά κόμματα, προστίθεται.
Παράλληλα, η Επιτροπή καταδικάζει το γεγονός ότι την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις εκφρασθείσες από την Επιτροπή της Βενετίας ανησυχίες, η Επιτροπή επαναλαμβάνει πως είναι αδύνατη η διεξαγωγή γνήσια δημοκρατικών εκλογών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εν μέσω συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε δυσανάλογα μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς θεμελιωδών ελευθεριών λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω αυτών των μέτρων και περιορισμών.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως κάποιες πρόνοιες του νέου εκλογικού συστήματος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και πιθανή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις αρχές που είναι αρμόδιες για τις εκλογές.
Εν κατακλείδι, η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΣΣΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη δυνατότητα διεξαγωγής και διοργάνωσης γνήσια δημοκρατικών εκλογών, σημειώνοντας πως διακυβεύεται στο τέλος της διαδικασίας η νομιμότητα των εκλογών, και υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:11

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.