Βρυξέλλες: 2η διάσκεψη ΕΕ- ΟΗΕ για Συρία

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, η διήμερη 2η διάσκεψη για τη Συρία, υπό την ΕΕ και τον ΟΗΕ, με θέμα "Στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής".

Η διάσκεψη συγκεντρώνει συμμετέχοντες από περισσότερες από 85 χώρες και οργανώσεις σε υπουργικό επίπεδο για να συζητήσουν όλες τις βασικές πτυχές της κρίσης της Συρίας: Πολιτική, ανθρωπιστική και περιφερειακή διάσταση. Θα επιδιώξει δε να διατηρήσει τη διεθνή δέσμευση στην παροχή βοήθειας στον συριακό λαό και τις κοινότητες υποδοχής.

Η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα προεδρεύσει από κοινού της Διάσκεψης εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Διαπραγματεύσεις Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τον Χρήστο Στυλιανίδη, Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Για τον ΟΗΕ αναμένεται να παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Mark Lowcock, ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Staffan de Mistura, ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi και ο Achim Steiner, διαχειριστής του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Την πρώτη ημέρα της διάσκεψης (24 Απριλίου) θα συγκεντρωθούν περίπου 200 ΜΚΟ από τη Συρία και την περιοχή, για διάλογο με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τους Υπουργούς των χωρών υποδοχής προσφύγων και τους διεθνείς δωρητές στο κτήριο Charlemagne, παρουσία του Επιτρόπου Χαν και του Επιτρόπου Στυλιανίδη. Οι δύο πρωινές συνεδριάσεις θα αφιερωθούν στην προστασία των προσφύγων στην περιοχή και στην πρόσβαση και παροχή βοήθειας. Το απόγευμα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε περισσότερο μακροπρόθεσμες πτυχές, όπως είναι η νεολαία και η εκπαίδευση και η περιεκτική οικονομική και κοινωνική περιφερειακή ανάπτυξη.

Ξεχωριστά, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ  μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura, θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας. Τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης ημέρας των συζητήσεων θα τροφοδοτήσουν τις συνόδους ολομέλειας της 25ης Απριλίου. Οι συνεδριάσεις της 25ης Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο Europa.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, το συνέδριο θα παράσχει μια ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να συζητήσει την πολιτική κατάσταση. Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι μόνο μια πολιτική λύση θα εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στη Συρία και θα επαναλάβει την υποστήριξή της για το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης εντός της Συρίας. Το συνέδριο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη διεθνή υποστήριξη για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και για να επιδείξει παγκόσμια στήριξη για την επανέναρξη των ενδοιαστικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από την πλευρά της ανθρωπιστικής βοήθειας, η διάσκεψη θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης και τη βελτίωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν μια διεπιστημονική διεθνή ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες που δημιουργούνται από τη σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, τις παραδόσεις ανθρωπιστική βοήθειας και την προστασία των πολιτών, τις μη στρατιωτικές υποδομές όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, τις εγκαταστάσεις βοήθειας.

Επιπλέον το συνέδριο θα επιδιώξει τη διατήρηση της διεθνούς εμπλοκής στην παροχή βοήθειας προς τους πολίτες της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής. Αναμένεται ότι η διεθνής κοινότητα θα ανανεώσει την ισχυρή υποστήριξή της προς τον λαό της Συρίας, τόσο μέσα στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες (κυρίως Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία) και στη φιλοξενία κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο θα προβεί σε απολογισμό της υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κοινότητα των δωρητών στις διασκέψεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Απρίλιο του 2017 αντίστοιχα. Θα προσδιορίσει επίσης τις πρόσθετες προσπάθειες που απαιτούνται για να βοηθήσουν όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αναμένεται δε να υπογραμμίσει την ανάγκη προώθησης της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες στην περιοχή και να τους υποστηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές προκλήσεις, μεταξύ άλλων μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η σύνοδος ολομέλειας θα καλύψει όλες τις βασικές πτυχές της σύγκρουσης: Οι πολιτικές πτυχές θα αποτελέσουν το επίκεντρο της συνόδου ολομέλειας, η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης απογευματινής συνεδρίασης και οι ανθρωπιστικές πτυχές θα να είναι το επίκεντρο της ολομέλειας του αργά το απόγευμα.

Θα πραγματοποιηθεί δε παράλληλη σύνοδος για θέματα ανθρωπιστικής προστασίας στο εσωτερικό της Συρίας. Το συνολικό ποσό των δεσμεύσεων από τη διεθνή κοινότητα προς το λαό της Συρίας και τις κοινότητες υποδοχής θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου.

Στην πρώτη διάσκεψη των Βρυξελλών στις 4-5 Τον Απρίλιο του 2017, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι για να ικανοποιηθούν οι τεράστιες ανάγκες των πληθυσμών της Συρίας και των γειτονικών χωρών και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων υποδοχής, χρειάστηκε σημαντική οικονομική υποστήριξη καθώς και καινοτόμες και ολιστικές προσεγγίσεις. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ (6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)  τη στήριξη ανθρωπιστικών, σταθεροποιητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων το 2017 στη Συρία και την περιοχή και με άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την περίοδο 2018-20. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δωρητές ανακοίνωσαν επίσης δάνεια ύψους σχεδόν 27,9 δισ. Ευρώ (δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Οι διασκέψεις των Βρυξελλών για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής βασίστηκαν στη διάσκεψη του Λονδίνου για την υποστήριξη της Συρίας και της περιοχής στις 4 Φεβρουαρίου 2016. Η διάσκεψη του Λονδίνου διοργανώθηκε υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Κουβέιτ, της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.