Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου ΕΕ για Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει έντονα την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Κοινό Μηχανισμό Διερευνοποίησης του ΟΗΕ(JIM) και όπως αναφέρθηκε συνεχώς τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Γκούτα και σε άλλες περιοχές της Συρίας, αλλά και τις πιο πρόσφατες αναφορές για μια καταστροφική χημική επίθεση στο Douma, δηλώνει εξ ονόματος των κ-Μ της ΕΕ η Ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενημερώθηκε σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τους δικούς του ανθρώπους.
Η ΕΕ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη της χρήσης χημικών όπλων. Θεωρεί εξαιρετικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρήση χημικών όπλων, όπως επιβεβαιώθηκε από την αποστολή διαπίστωσης πραγματικών δεδομένων του OPCW. 
Η λογοδοσία είναι απαραίτητη. Η χρήση χημικών όπλων ή χημικών ουσιών ως όπλων είναι ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι δράστες θα λογοδοτήσουν για αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι η εντολή του JIM, που θεσπίστηκε με την απόφαση 2235 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον εντοπισμό των δραστών χημικών επιθέσεων, δεν ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Από την άποψη αυτή, είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα ισχυρό ψήφισμα για την αποκατάσταση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η λογοδοσία για τους δράστες των επιθέσεων χημικών όπλων στη Συρία.
Τον Ιούλιο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018, η ΕΕ επέβαλε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους αξιωματούχους και επιστήμονες υψηλού επιπέδου της Συρίας για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και είναι πάντοτε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση.
Η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες, ιδίως τη Ρωσία και το Ιράν, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, ιδίως από το συριακό καθεστώς, και υποστηρίζει τη Διεθνή Εταιρική Σχέση κατά της Ατιμωρησίας για τη Χρήση των Χημικών Όπλων.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση στη συριακή σύγκρουση παρά πολιτική. Έχουμε έναν κοινό στόχο να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε να μετατρέψει τη συριακή κρίση σε ευρύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και όλον τον κόσμο. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη της σύγκρουσης, ιδιαίτερα το καθεστώς και τους συμμάχους του, να εφαρμόσουν αμέσως την κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και τις ιατρικές εκκενώσεις όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα στην απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά εμπλεκομενα μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Η δεύτερη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία, η οποία θα διεξαχθεί στις 24-25 Απριλίου 2018, η οποία θα ασκείται από κοινού από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, θα αποτελέσει την ευκαιρία για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναλάβει τη συνεχή στήριξή της στην πολιτική διαδικασία και να δεσμεύσει νέες δεσμεύσεις βοηθούν τα κυριότερα θύματα αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, δηλαδή του Συριακού λαού εντός και εκτός Συρίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.