Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών ενόψει του δείπνου ΠτΔ- Ακιντζί

Συνήλθε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο το Συμβούλιο Αρχηγών, ενόψει του δείπνου που θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε τις σκέψεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις αξιώσεις Ακιντζί, για το θέμα των στρατευμάτων και των εγγυήσεων, την πολιτική ισότητα και τη διαχείριση του φυσικού αερίου, ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι το δείπνο είναι χωρίς ημερήσια διάταξη επειδή δεν είναι μέρος των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, μπορούν να τεθούν ελεύθερα τα όποια θέματα.
Επισήμανε πως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει κάποια ζητήματα και ειδικότερα την ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση των όσων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη Σύσκεψη Αρχηγών έγινε συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Συρία και εξέφρασε την ευχή ότι θα αποτραπεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς άλλων χωρών, προσθέτοντας ότι δεν ζητήθηκε, ούτε υπάρχει η όποια ανάμιξη της Κύπρου στις τρέχουσες εξελίξεις.

Εξερχόμενος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα κατά τη συνεδρία "ήταν μια παραγωγική συζήτηση. Πάρα πολύ καλό κλίμα. Εμείς ως ΔΗΣΥ, θεωρούμε ως σωστή τη θέση του Προέδρου να δεχθεί το δείπνο. Ευχόμαστε να είναι να είναι μια νέα αρχή για το Κυπριακό. Γιατί όπου υπάρχουν αδιέξοδα υπάρχουν και κίνδυνοι"

Στο ίδιο τόνο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: "σε ότι μας αφορά έχουμε πει ότι θα πρέπει να αποδοθεί σημασία όχι μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι του δείπνου αλλά και στην ουσία του. Θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για την έναρξη μιας διαδικασίας ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, από το σημείο που σταμάτησαν στον Κρανς Μοντανά. Η έκκληση που απευθύνουμε τους δύο ηγέτες είναι να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν είμαστε καλά προετοιμασμένοι θα μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους"

Πιο συγκρατημένος και λιγότερο αισιόδοξος ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος: "είχαμε σήμερα μια ενημέρωση από τον ΠτΔ. Θεωρώ ότι κανένας μας δεν μπορεί να ειναι αισιόδοξος αν πάμε με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του ψευδοκράτος. Δεν αποδεχόμαστε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να αποτελέσει τη βάση λύσης του Κυπριακού"

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος προειδοποίησε τον Πρόεδρο να είναι προσεκτικός στο δείπνο: "Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να έρθει μέσα από διάλογο. Θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα. Η Τουρκιά σήμερα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις; Οι ενδείξεις είναι αρνητικές. Δεν συμφωνούμε ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να είναι μια συνάντηση δείπνου. Ο ΠτΔ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός"

Ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών και τόνισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα επόμενα βήματα : "Θεωρώ ότι έγινε μια καλή συζήτηση. Δεν υπάρχει σύγκλιση ως προς τις εκτιμήσεις τι θα πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το απαραίτητο έδαφος με προοπτικές μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Άγκυρα να αλλάξει ρόλο στο Κυπριακό. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα επόμενα βήματα"

Ο Αναπληρωτής Προέδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλίκαρος είπε: "Η θέση η δική μας δεν μπορεί να λυθεί εκτός των συνομιλιών. Δεν μπορούμε να υποχωρούμε χάρη των συνομιλιών"

Ενώ αντίθετοι με το δείπνο ήταν ο Πρόεδρος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.
Γιώργος Περδίκης - Πρόεδρος Οικολόγων «Εμείς δεν συμφωνούμε με το δείπνο. Δεν είναι αναγκαίο να γίνει αυτό το δείπνο το οποίο έχει την επικινδυνότητα να καταθέσει ο κ. Ακιντζί τις απαράδεκτες του θέσεις».
Γεάδης Γεάδη - Πρόεδρος ΕΛΑΜ «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ως ΕΛΑΜ εκφράσαμε τη διαφωνία μας για το δείπνο. Με δεδομένη τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορούμε να πάμε σε δείπνο που θα οδηγήσει σε νέες υποχωρήσεις».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:28

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.