Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σημειώθηκε τον Μάρτιο και μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

O πληθωρισμός αυξήθηκε, όπως προβλεπόταν, με ετήσιο ρυθμό 1,4% από 1,1% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξηση των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών, δίνοντας μία σχετική στήριξη στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που προωθούν τη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων. Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο 9ετίας και συγκεκριμένα στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 141.000 σε 13,9 εκατομμύρια.

Παρά το ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ (σχεδόν 2%), οι αξιωματούχοι της συζητούν σήμερα αν θα σταματήσουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ.

Οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι μείωσής τους κατά το ίδιο ποσοστό τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την αύξηση, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τον Μάρτιο που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Οι τιμές για πακέτα διακοπών και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν τον Μάρτιο, καθώς το Πάσχα έπεσε νωρίτερα φέτος. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,5% από 1,3% τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% έναντι 1,2% τον Φεβρουάριο, δείχνοντας μία πιο μόνιμη μικρή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Α.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.