Μέρκελ στον Γιλντιρίμ:Πρώτα κράτος δικαίου στην Τουρκία και μετά όλα τα άλλα

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έγιναν σήμερα φανερές στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν η  Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν μία ώρα στην Καγκελαρία του Βερολίνου.

Στις δυσκολίες στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας αναφέρθηκε ξεκινώντας και τις δηλώσεις της η Καγκελάριος Μέρκελ, λέγοντας «οι σχέσεις μας βρίσκονται εδώ και καιρό σε δύσκολα νερά. Εργαζόμαστε βήμα-βήμα για να λύσουμε τα προβλήματα».
Η ίδια αναφέρθηκε στο βασικό θέμα που απασχόλησε τις συνομιλίες των δύο, σημειώνοντας πως «συζητήσαμε για τον γερμανικής υπηκοότητας δημοσιογράφο, Ντενίζ Γιουκτσέλ, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία, δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τόνισα στον Τούρκο Πρωθυπουργό πως αυτό είναι για εμάς ένα πολύ επείγον ζήτημα».
Η Καγκελάριος ανέφερε στις δηλώσεις της πολλές φορές τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία αναφορικά με το κράτος δικαίου.
Όπως είπε, «συζητήσαμε για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Καταδικάσαμε το αποτυχημένο πραξικόπημα, θέλουμε όμως μηχανισμούς κράτους δικαίου στην Τουρκία και για το θέμα αυτό εξέφρασα τις ανησυχίες μας. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική, όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα».
Αναφερόμενη στα περιφερειακά θέματα που απασχόλησαν την συνομιλία τους, η Καγκελάριος δεν έκανε ειδική αναφορά στις εντάσεις που  υπάρχουν σε Αιγαίο και Κύπρο, δήλωσε όμως ότι «συζητήσαμε για τα προβλήματα στην γειτονιά της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να αμύνεται, όμως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ πρέπει να λυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις ΗΠΑ».
Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε η Καγκελάριος Μέρκελ ότι η συνομιλία της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, ήταν όμως τουλάχιστον χρήσιμη.
Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε επίσης πως όσο δεν υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στην Τουρκία δεν θα υπάρξει και πρόοδος στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως υπάρχουν αυστηρά νομικά πλαίσια για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και σε καμιά περίπτωση το θέμα αυτό δεν πρόκειται να συνδεθεί με την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.
Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη φράση του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, πως θα δώσει στις ΗΠΑ ένα «οθωμανικό χαστούκι», απάντησε «δεν έχω διάθεση να σχολιάσω τέτοια λόγια. Εγώ χρησιμοποιώ μια καθαρή γλώσσα και με αυτήν σήμερα μίλησα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ, τόνισε αρκετές φορές πως η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, αλλά και πως η χώρα του «προφυλάσσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ από τους τρομοκράτες του ISIS και του ΡΚΚ», καθώς και ότι η Τουρκία αναχαιτίζει τα κύματα προσφύγων και τρομοκρατών προτού φθάσουν στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά είπε «το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και το YPG είναι επίσης τρομοκρατική οργάνωση στην Συρία. Στον αγώνα μας θέλουμε τους φίλους μας στο πλευρό μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους αθώους πολίτες στη Συρία».
Σχετικά με το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουκτσέλ, ο κ. Γιλντιρίμ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για το ότι εδώ και ένα χρόνο κρατείται δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και απλά σημείωσε πως «τα δικαστήρια μας κινούνται στην υπόθεση αυτή στα πλαίσια του κράτους δικαίου, όμως μετά το πραξικόπημα υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις που πρέπει να εξετασθούν».
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο πολιτικών, κάποιος δημοσιογράφος μοίρασε στους συναδέλφους του φωτογραφίες θυμάτων τουρκικών βομβαρδισμών στο Αφρίν, κάτι που φάνηκε να εξοργίζει τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος και δήλωσε ότι «αυτό που κάνετε είναι προπαγάνδα. Οι φωτογραφίες που δείχνετε δεν είναι από το Αφρίν. Να πάτε εκεί να δείτε την πραγματική κατάσταση».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:30

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.