Παρέμβαση Κοτζιά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία έθεσε ο Yπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο των 28 της ΕΕ. Όπως δήλωσε ο ίδιος στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, έθεσε το ζήτημα υπό την άποψη της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ωστόσο επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είχε ακόμα συντεταγμένη απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη και στη Μ. Ανατολή και κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα παίξει το ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή τόσο σε σχέση με τη Συρία όσο και για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Επιπλέον, ο Ν.Κοτζιάς πραγματοποίησε και σύντομη ενημέρωση αναφορικά με την προσέγγιση Ελλάδας και Αλβανίας.
Ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού  ενημέρωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Νταβός για συνομιλίες με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι αφενός δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα  και αφετέρου δεν ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση του.
"Οι εταίροι μας πάντοτε ενδιαφέρονται για το πού βρίσκονται τα θέματα και με την Αλβανία και με τη FYROM. Όταν ερωτώμαι, ενημερώνω, στο βαθμό που συντρέχει λόγος", είπε. "Στην διαπραγμάτευση είμαστε οι δύο χώρες. Διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται, ο γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε με σαφήνεια ότι αν δεν καταλήξουμε κάπου δεν μπορεί να ανοίξει το ζήτημα για το ΝΑΤΟ κι επίσης οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται γιατί μορφοποιούν το σύστημά τους", συμπλήρωσε
Σε σχέση με το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της ονομασίας στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για έκφραση της βούλησης των πολιτικών στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ως προς την καταδίκη του αλυτρωτισμού έχει θετική συνεισφορά, κακώς επιχειρείται ταύτιση του ονοματολογικού με τα υπόλοιπα ζητήματα.
 "Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμία φορά λανθασμένα ταυτίζουν διαπραγμάτευση του ονόματος με τη τύχη της ελληνικής Μακεδονίας, και ήταν ένα συλλαλητήριο που  αναπτύσσει παραπέρα τις μορφές του δημοσίου διαλόγου, με άλλοτε καλό και άλλοτε με όχι, δεν νομίζω ότι έχει όμως επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της δικής μας χώρας", δήλωσε συγκεκριμένα.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση του ονομοτολογικού με βάση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Επανέλαβε δε την πάγια ρήση του ότι "η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή".
"Οσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι φανερό ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό, όσον αφορά το ονοματολογικό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής και την ανάγκη να παίξει η χώρα μας έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Κι όπως λέω πάντα «αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο", κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:57

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.