Σε ισχύ οι Νέοι Κανόνες εμπορικής άμυνας της ΕΕ

Οι πρεσβευτές της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα στο COREPER, το αποτέλεσμα του τελικού ανεπίσημου τριμερούς διαλόγου της 5ης Δεκεμβρίου σχετικά με πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ.

Ο προτεινόμενος κανονισμός τροποποιεί τους ισχύοντες βασικούς κανονισμούς αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων ώστε να τους επιτρέψει να ανταποκριθούν καλύτερα στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Στόχος είναι να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ από τις ζημίες που προκαλούνται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Τα συμφωνηθέντα μέτρα δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει τη δυνατότητα υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων.

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει:

- Αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας όσον αφορά την επιβολή προσωρινών μέτρων αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων. Αυτό περιλαμβάνει μια περίοδο προ της κοινοποίησης τρεις εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών, κατά την οποία δεν θα εφαρμοστούν ακόμη προσωρινά δασμοί, καθώς και πρόσθετα δίχτυα ασφαλείας που αφορούν το ζήτημα της αποθήκευσης.

- Να επιτρέπεται η διεξαγωγή ερευνών χωρίς επίσημη αίτηση από τον κλάδο, όταν υπάρχει απειλή αντιποίνων από τρίτες χώρες.

- Επιτρέπει στα συνδικάτα να υποβάλλουν καταγγελίες μαζί με τον κλάδο και να τους επιτρέπουν να γίνουν ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία.

- Συντομεύει την περίοδο έρευνας σε 7 και όχι περισσότερο από 8 μήνες. Οι οριστικοί δασμοί θα πρέπει να επιβληθούν εντός 14 μηνών.

- Επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων δασμών σε περιπτώσεις που υπάρχουν στρεβλώσεις πρώτων υλών και αυτές οι πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, αντιπροσωπεύουν πάνω από 17% που λαμβάνονται μεμονωμένα.

- Επιτρέπει στους εισαγωγείς να επιστρέφονται δασμοί που εισπράττονται κατά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων εμπορικής άμυνας.

Καθώς η νέα νομοθεσία τίθεται σε ισχύ, η Κομισιόν σχολιάζει ότι ο συνήθης τρόπος υπολογισμού του ντάμπινγκ συνίσταται στη σύγκριση των τιμών εξαγωγής με τις εγχώριες τιμές ή τα κόστη στη χώρα εξαγωγής. Εάν, όμως, λόγω κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, οι εγχώριες τιμές ή τα κόστη εμφανίζονται στρεβλωμένα, η Κομισιόν δεν θα λαμβάνει υπόψη τα εν λόγω στοιχεία κατά τον υπολογισμό της εγχώριας αξίας. Αντιθέτως, θα χρησιμοποιεί άλλα στοιχεία αναφοράς, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν τα χωρίς στρεβλώσεις κόστη παραγωγής και πώλησης.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι η νέα μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί ως προς οποιοδήποτε μέλος του ΠΟΕ. Προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα μεθοδολογία, θα απαιτείται να καταδειχθεί προηγουμένως ότι στην οικονομία της χώρας εξαγωγής υφίστανται σημαντικές στρεβλώσεις λόγω κρατικής παρέμβασης. Προς τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα εξετάζει στο πλαίσιο σχετικής έρευνας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων και από την ενωσιακή βιομηχανία. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να εκπονεί εκθέσεις που θα περιγράφουν, στο πλαίσιο αυτό, τις οικονομικές συνθήκες σε συγκεκριμένα κράτη ή τομείς.

Η Κομισιόν μάλιστα εξέδωσε και την πρώτη θεματική , ανά χώρα έκθεση για τους κανόνες αντιντάμπιγκ, και συγκεκριμένα για την Κίνα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα περιγράφει αντικειμενικά ορισμένες πτυχές της κινεζικής οικονομίας, εστιάζοντας στην κινεζική μακροοικονομία, στους βασικούς συντελεστές παραγωγής που χρησιμοποιούνται σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής (π.χ. εργασία, ενέργεια) και σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του χάλυβα και των κεραμευτικών ειδών. Η επόμενη έκθεση χώρας θα αφορά τη Ρωσία.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:39

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
37η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογική Συμπεριφορά
21:13
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Χίτλερ
20:31
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.