Ανησυχία για συμμετοχή της ακροδεξίας στην κυβέρνηση Κουρτς

Οι Βρυξέλλες θα είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εν μέσω ανησυχίας στην ΕΕ για τη συμμετοχή του τοπικού ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα συναντήσει τον Σεμπάστιαν Κουρτς, αύριο το απόγευμα (Τρίτη), σημειώνοντας τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου είναι οι Βρυξέλλες. "Συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τις συναντήσεις αφού γίνουν και όχι πριν", απάντησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησης και την πιθανή στάση της Κομισιόν απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο βελγικός Τύπος και συγκεκριμένα η De Standaard κάνει λόγο για «εφιάλτη της ακροδεξιάς» που εξακολουθεί να απειλεί τη Ευρώπη, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη καθηκόντων αντικαγκελαρίου στη νέα αυστριακή κυβέρνηση από έναν πρώην νεοναζί (Heinz-Christian Strache), και σημειώνει ότι ο (ακροδεξιός) J. Haider ήταν «περιστέρι» μπροστά στους 6 υπουργούς του ακροδεξιού FPO  που ετοιμάζονται να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πλανώνται πλάνην οικτράν  όσοι νομίζουν ότι η ακροδεξιά απειλή έχει εκλείψει για την Ευρώπη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση προσχωρεί στο στρατόπεδο των χωρών Visegrad ταυτιζόμενη απολύτως με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που ακολουθούν ακροδεξιές πολιτικές οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις προκαλώντας πολλά προβλήματα στην Ευρώπη.

Στην επισφράγιση της συμφωνίας συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τους ακροδεξιούς να καταλαμβάνουν έξι από τα δεκατρία υπουργεία, μεταξύ των οποίων της Άμυνας, των Εσωτερικών, των Εξωτερικών και των Κοινωνικών Υποθέσεων, εστιάζει το σύνολο του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, σχολιάζοντας ότι το ακροδεξιό FPO έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους κόλπους της επόμενης αυστριακής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη στη σκιά της Αυστρίας» αναφέρει η La Libre Belgique στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι 17 χρόνια μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία και την αποκήρυξη της συμμαχίας του συντηρητικού Καγκελάριου Wolfgang Schussel με το FPO του Jorg Haider, η αυστριακή ακροδεξιά θριαμβεύει και πάλι, αυτή τη φορά εν μέσω ευρωπαϊκής σιγής, η οποία ελπίζει κανείς ότι δε συμβαδίζει με την αδιαφορία.

Η ακροδεξιά, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έχει διεισδύσει σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την Ολλανδία έως τη Βουλγαρία, από τη Σουηδία έως την Ελλάδα, στην Κεντρική Ευρώπη ιδιαίτερα και ακόμα και εκεί όπου δε φανταζόταν κανείς ότι θα επέστρεφε, στη Γερμανία. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, συνεχίζει ο αρθρογράφος, έπεσαν στην παγίδα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, πληρώνοντας την αδυναμία τους απέναντι σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ανεργία και το μεταναστευτικό, αλλά έπεσαν επίσης θύματα προεκλογικών εκστρατειών βασισμένων στην παραπληροφόρηση και το ψέμα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζουν έναν πρωτοφανή αντίκτυπο.
 
Η Ευρώπη, καταλήγει ο συντάκτης, χάνει την αύρα και την ψυχή της, μεταλλασσόμενη σε αυτό που υπήρξε η αρχική φιλοδοξία, μία οικονομική κοινότητα, και, ενώ θα έπρεπε τώρα να κάνει τα πάντα για ν’ αλλάξει τον ρου της ιστορίας, αναλώνει όλη την ενέργεια, το χρόνο και τα μέσα της στη διαπραγμάτευση του Brexit. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:44

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.