Οι έξι δεσμεύσεις της Μέι προς τη Βόρεια Ιρλανδία που επέτρεψαν τη συμφωνία επί του Brexit

Έξι δεσμεύσεις προς τη Βόρεια Ιρλανδία στη βάση των οποίων έκλεισε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή της η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Όπως τονίζει εξ αρχής, οι δεσμεύσεις αυτές είναι συμβατές με την ακλόνητη στήριξη του Λονδίνου στην ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.  Αρχικά, επισημαίνει η κα Μέι, πάντα θα διαφυλάσσεται και θα υποστηρίζεται το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως αναπόσπαστο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, θα προστατεύεται πλήρως και θα διατηρηθεί η θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός της ενιαίας αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
 Τρίτο, δεν θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας και θα διατηρηθεί η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.
 Τέταρτο, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα βγει από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά της ΕΕ.
 Επίσης, θα προστατευθούν οι πρόνοιες της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής αναφορικά με τη συνεργασία βορρά και νότου στην Ιρλανδία.
 Τέλος, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν θα υπόκειται πλέον στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 Οι δεσμεύσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP, το οποίο είχε παγώσει τη συμφωνία τη Δευτέρα λέγοντας ότι καμία ρυθμιστική απόκλιση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα γινόταν αποδεκτή.
 Παρά τις διαβεβαιώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού,  οι υποστηρικτές του πιο σκληρού Brexit, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, επισημαίνουν ότι στο κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών αναφέρεται πως αν δεν υπάρξουν συμφωνημένες λύσεις για την αποφυγή επιστροφής στα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, τότε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεχθεί «πλήρη ευθυγράμμιση» με τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
 Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι η φράση «πλήρης ευθυγράμμιση» δεν σημαίνει παραμονή στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά.
 Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε ότι η ΕΕ και το Δουβλίνο πέτυχαν όλα όσα επιδίωκαν μέσα από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν στο κείμενο της συμφωνίας για να μπορέσει να το αποδεχθεί το DUP ήταν περισσότερο αλλαγές στις διατυπώσεις. «Δεν είναι το τέλος, αλλά το τέλος της αρχής», σχολίασε ο κ. Βαράντκαρ.
 Αντιδράσεις από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit αναμένεται να προξενήσουν δύο ακόμα ζητήματα. Πρώτον, η αποδοχή δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας για περίοδο οκτώ ετών μετά από το Brexit, έστω και αν η δικαιοδοσία αυτή θα μπορεί να ασκείται μόνο μετά από παραπομπή υποθέσεων από τα βρετανικά δικαστήρια.
 Δεύτερον, η πλήρης αποδοχή από τη Βρετανία των κανόνων της ΕΕ, χωρίς λόγο στη διαμόρφωση αυτών, κατά την περίπου διετή μεταβατική περίοδο μετά από την τυπική έξοδο της χώρας από την ενωμένη Ευρώπη.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:51

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.