Μέτρα Κομισιόν για στρατιωτικές μετακινήσεις εντός ΕΕ

H Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι επεξεργάζεται πρόταση για την άρση των εμποδίων των μετακινήσεων στρατιωτικών (πρόσωπα και εξοπλισμός) στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας πλήρους λειτουργικής αμυντικής ένωσης το 2025, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Τύπο στις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν περιγράφει σήμερα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των εμποδίων που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του στρατιωτικού εξοπλισμού και του προσωπικού σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της κινητικότητας τους ώστε να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις.

Βασικοί άξονες δράσης για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός της ΕΕ είναι:

- Να αναπτυχθεί μια κοινή κατανόηση των αναγκών και των απαιτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω και να συμφωνηθούν από τα κράτη μέλη.

- Ανάπτυξη κοινής αντίληψης σχετικά με την υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί και τον αντίκτυπό της στα πρότυπα υποδομής.

- Επίλυση σχετικών ρυθμιστικών και διαδικαστικών θεμάτων (τελωνεία, επικίνδυνα εμπορεύματα, άλλα νομικά εμπόδια, εθνικές διαδικασίες).

Όσον αφορά την πολιτική υποδομών, η κοινή ανακοίνωση προτείνει την αξιοποίηση του υπάρχοντος διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Αναφέρει ορισμένα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να προβλεφθούν συνέργειες, και περιλαμβάνει την πιθανή διπλή χρήση του δικτύου για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς και τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της άμυνας όσον αφορά τη βάση δεδομένων πολιτικής για τα ΔΕΔ-Μ (TENtec).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, λόγω της ειδικής κατάστασης των ενόπλων δυνάμεων και του εξοπλισμού, η στρατιωτική κινητικότητα δεσμεύεται νομικά από μια σειρά εθνικών αποφάσεων και κοινοτικών κανόνων, αλλά υπάρχει περιθώριο για μια πιο συντονισμένη και εναρμονισμένη προσέγγιση.

Διευκρινίζεται δε ότι "όλα αυτά θα γίνουν πλήρως σε συνάρτηση με την κυριαρχία των κρατών μελών, σε συνέργεια με τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες και χωρίς να διαταράσσει την πολιτική χρήση των υποδομών ή περιττές δυσχέρειες". Οποιαδήποτε δράση θα συντονιστεί όχι μόνο μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών, αλλά και με άλλους συναφείς ενδιαφερόμενους, ιδίως το ΝΑΤΟ.

Η Επίτροπος για τις μεταφορές Μπουλτς δήλωσε σχετικά πως η ΕΕ διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων, συμπλήρωσε πως οι ανάγκες αυτές μπορούν επίσης να έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι ταχεία κίνηση στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού παρεμποδίζεται από φυσικούς, νομικούς και κανονιστικούς φραγμούς. Αυτό δημιουργεί, όπως είπε, αναποτελεσματικότητα στις δημόσιες δαπάνες, καθυστερήσεις, διαταραχές και, πάνω απ `όλα, μεγαλύτερη ευπάθεια. "Είναι καιρός να μεγιστοποιήσουμε τις πολιτικές και στρατιωτικές συνέργειες και μέσω του δικτύου μας με ένα αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο", τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:31

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.