ΕΕ διαπραγμάτευση για εισαγωγή τεχνολογίας 5G

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών έδωσε σήμερα στην Εσθονική Προεδρία γενική εντολή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα προετοιμάσουν την Ευρώπη για την εποχή του 5G, προωθώντας τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, την προστασία των καταναλωτών και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για συνδεσιμότητα gigabit, η οποία αποτελεί ζωτικό μέρος της ψηφιακής επανάστασης, αποφάσισαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Η εντολή δόθηκε από τους πρεσβευτές των κρατών μελών σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper I). Μια πρώτη διερευνητική συνάντηση «τριμερούς διαλόγου» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, εάν το Κοινοβούλιο επιβεβαιώσει στην επόμενη σύνοδο ολομέλειάς του ότι αυτό είναι δυνατό.

Το μέλλον μας είναι ψηφιακό και αυτοί οι κανόνες είναι καθοριστικοί για τη δημιουργία μιας κοινωνίας gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε η Urve Palo, Υπουργός Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής της Εσθονίας. "Είμαι ευτυχής που η εσθονική Προεδρία έλαβε αυτή την πρώτη εντολή νωρίτερα από όσο αναμενόταν. Θα καταβάλουμε τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε σταθερή πρόοδο στις συνομιλίες με το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Η ομόφωνη υποστήριξη της πρότασής μας δείχνει τη δέσμευση του Συμβουλίου να υλοποιήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά".

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι οι εργασίες σχετικά με αυτό το φάκελο αντικατοπτρίζουν τη σημασία που αποδίδει η εσθονική προεδρία στο 5G. "Τον Ιούλιο, οι συνάδελφοί μου και εγώ υπογράψαμε τη δήλωση σχετικά με την έγκριση του 5G. Κατά την Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επίσης πώς να προωθήσουν την 5G και τη συνδεσιμότητα. Αυτά τα βήματα θα αντικατοπτριστούν στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών αργότερα αυτό το μήνα", είπε

Οι προτεινόμενοι κανόνες και ο ευρωπαϊκός κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τα δικαιώματα των καταναλωτών στην πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης στα δίκτυα και στη συνεργασία των κρατών μελών στη διαχείριση του ραδιοφάσματος. Η αναθεώρηση αποσκοπεί να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην αγορά από την καθιέρωση των ισχυόντων κανόνων το 2009 και θα παράσχει ένα μελλοντικό πλαίσιο για την ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των 5G και άλλων τεχνολογιών νέας γενιάς. Αυτές οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την εισαγωγή και επέκταση καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως τα συνδεδεμένα και αυτόνομα αυτοκίνητα, οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα.

Η εντολή του Συμβουλίου διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη σημασία των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου (γνωστές και ως OTT), η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες VoIP (voice over IP), εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο . Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι καλύπτουν μόνο παραδοσιακές υπηρεσίες που συνδέονται με συγκεκριμένο αριθμό, όπως μηνύματα κειμένου και κλήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, η εντολή περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επανεξέτασης για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των τελικών χρηστών παραμένουν ακέραια.

Η εντολή προβλέπει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την έγκαιρη και προβλέψιμη διάθεση του ραδιοφάσματος στους φορείς εκμετάλλευσης. Ωστόσο, το κείμενο του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος χρήσης του ραδιοφάσματος ποικίλλει σε ολόκληρη την ΕΕ, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής γεωγραφίας, της κατανομής του πληθυσμού, των συνθηκών της αγοράς και των συνόρων με τρίτες χώρες. Λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστούν ευελιξία για να αντιδράσουν στις τεχνολογικές και εμπορικές αλλαγές στη διαχείριση του ραδιοφάσματος.

Η θέση του Συμβουλίου επικαιροποιεί τους ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης στα δίκτυα για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και την διευκόλυνση των επιχειρήσεων να επενδύουν σε νέες υποδομές, ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η εντολή επιτρέπει στις αρχές να μειώσουν σε κάποιο βαθμό το επίπεδο ρύθμισης όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, αλλά εισάγει διασφαλίσεις όταν αυτές είναι απαραίτητες για να μην υπονομευθεί η αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:08

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.