ΕΕ-Brexit: Δεν υπάρχει η απαραίτητη πρόοδος

Δεν σημειώθηκε η απαραίτητη πρόοδος κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, διαπιστώνει η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.


 
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα σχετικό ψήφισμα με 557 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 29 αποχές.
 
Στη συζήτηση που προηγήθηκε νωρίτερα το πρωί, στο Στρασβούργο, αρκετές πολιτικές ομάδες, αλλά και ο Επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισελ Μπαρνιέ, απέδωσαν τη στασιμότητα στις εσωτερικές διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Βρετανικής Κυβέρνησης.
 
Το ψήφισμα αποτελεί τη συνεισφορά του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η έως τώρα πρόοδος στους τέσσερις πρώτους γύρους των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
 
Μιλώντας το πρωί στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος και πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά. «Τo μέλλον δεν είναι το Brexit, αλλά η Ευρώπη» είπε ο κ. Γιούνκερ.
 
Έδωσε παράλληλα πολιτική κάλυψη στον Επικεφαλής διαπραγματευτή, λέγοντας προς όλους όσοι θέλουν να παρακάμψουν τον Μισέλ Μπαρνιέ ότι διαθέτει «ξεκάθαρη διαπραγματευτική εντολή», κάτι που θα αναφερθεί και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Επανέλαβε εξάλλου ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο «και μετά να δούμε κατά πόσο θα έχουμε αγαστές σχέσεις και πάλι στο μέλλον».
 
Οι φορολογούμενοι των 27 κρατών μελών δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της απόφασης των Βρετανών, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
 
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε στην επερχόμενη αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου ενώ διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει την τελευταία λέξη στην κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Είπε παράλληλα ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και ο ίδιος έχουν ευθύνη να διαπραγματευτούν προς όφελος των πολιτών των 27 κρατών μελών.
 
Είναι καθήκον μας να συμφωνήσουμε το συντομότερο για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μια συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, είπε.
 
Ο κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στα υπό διαπραγμάτευση  ζητήματα, ταυτόχρονα παρατήρησε πως παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία βασικά ζητήματα – τα δικαιώματα των πολιτών, την Ιρλανδία και τον οικονομικό διακανονισμό.
 
Δεν έχουμε υλοποιήσει την απαραίτητη πρόοδο για τα τρία άρρηκτα μεταξύ τους συνδεδεμένα ζητήματα για να αρχίσει με καλές προϋποθέσεις η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, σημείωσε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι και στις δύο πλευρές της Μάγχης πρέπει να υπάρχει αποδοχή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ, ενώ για την Ιρλανδία είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει ο κοινός χώρος ταξιδίων και το Brexit να σέβεται την εφαρμογή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ, καθώς όπως είπε, το μέλλον της ΕΕ είναι πολύ πιο σημαντικό από Brexit.
 
Επανέλαβε τέλος και ο ίδιος ότι η ΕΕ των 27 δεν θα δεχθεί να πληρώσει τον λογαριασμό που ζήτησαν οι 28 και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα έχει αποφασιστική στάση στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, στις Βρυξέλλες. «Οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν για τις συνέπειες μιας απόφασης που δεν πήραν οι ίδιοι» είπε.
 
Ο Μάττι Μάσικας εκ μέρους της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ανέφερε ότι αυτό που μετρά είναι οι επίσημες διαπραγματεύσεις και όχι οι διακηρύξεις, ενώ είπε ότι η πρόοδος κρίνεται στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έθεσε η ΕΕ.
 
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων και οι Ευρωβουλευτές.
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Επικεφαλής τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς, είπε ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι δυνατό να περάσει στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.
 
Διερωτήθηκε παράλληλα ποιος είναι ο συνομιλητής της ΕΕ στο Λονδίνο, κάνοντας αναφορά στις εσωτερικές διαφορές και προσεγγίσεις στη βρετανική Κυβέρνηση. Κάλεσε εξάλλου την Τερέζα Μέι να επιδείξει ηγεσία και να διώξει τον Μπόρις Τζόνσον.
 
Ο Επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλα είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση έχε την ευθύνη για το ότι τίποτα δεν έχει προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.
 
Παραδέχτηκε ότι η Πρωθυπουργός Μέι ήταν πιο εποικοδομητική στην ομιλία της στη Φλωρεντία, στις 22 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε όμως ότι παραμένουν πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν.
 
Διαφορετική στάση εξέφρασε ο Ραφαέλε Φίττο της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, κάνοντας λόγο για συμφωνία που πρέπει να αποσκοπεί σε μια στενή αλλά ισορροπημένη σχέση. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να προχωρήσουν με αλληλοσεβασμό.
 
Ο Γκι Φέρχοφστατ, εκ μέρους των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και Επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σημείωσε από την πλευρά του τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της βρετανικής Κυβέρνησης μεταξύ Μέι και Τζόνσον και είπε ότι η βρετανική πλευρά δεν υποβάλλει σαφείς θέσεις.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη για ενότητα, τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο, ενώ απήθυνε έκκληση για διατήρησής της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
 
Η Μαρτίνα Άντερσον εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είπε ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρηθούν οι πρόνοιες της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που απαιτούν τη συγκατάθεση του λαού για την αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος στον Βορρά.
 
Εκ μέρους των Πρασίνων ο Φιλίπ Λαμπέρτς έκανε λόγο για αντιφάσεις στην πολιτική της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, ενώ διερωτήθηκε πως γίνεται να μην υπάρχουν σύνορα όταν η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα είναι μέρος της ενιαίας αγοράς ή υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Αυτό δημιουργεί σύνορα» είπε.
 
Ο Νάιτζελ Φάραζ της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κλείσει τα μάτια και δεν λέει κουβέντα για την κατάσταση στην Καταλονία.
 
Είχα αποκαλέσει την ΕΕ μη δημοκρατική αλλά δεν πίστευα ότι η αστυνομία ενός κράτους μέλους θα τραυματίζει πολίτες, όπως συνέβη στην Καταλονία, είπε. Διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε αντίστοιχη περίπτωση, αν η βρετανική αστυνομία έκανε το ίδιο με τους Σκωτσέζους εθνικιστές ή τους υπέρμαχους της παραμονής στην ΕΕ.
 
«Ευτυχώς που φεύγουμε», είπε και πρόσθεσε ότι το Brexit ήταν πράξη εθνικής αυτοδιάθεσης που δεν θα σταματήσει κανείς. Με τις τοποθετήσεις Φάρατζ συμφώνησε και η Τζάνις Άτκινσον εκ μέρους της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.
 
Ο Φάρατζ μίλησε για λύτρα που ζητά η ΕΕ από τη Βρετανία, αναφορά που απέρριψε ακολούθως ο Μισέλ Μπαρνιέ λέγοντας πως πρόκειται για τις δεσμεύεις που είχαν αναλάβει τα κράτη μέλη από κοινού.
 
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος χαρακτήρισε απαράδεκτο να συντηρείται η «πράσινη γραμμή» στην Κύπρο και κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία, ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που μειώνει το κύρος της Ένωσης.
 
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.