Παγώνει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα η Τερέζα Μέι

Το πάγωμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στα σημερινά επίπεδα προανήγγειλε η Τερέζα Μέι, λίγο πριν από την έναρξη του τετραημέρου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Με συνεντεύξεις της την Κυριακή η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το ανώτατο ύψος των διδάκτρων που θα μπορούν να χρεώνουν τους εγχώριους φοιτητές και όσους προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ τα πανεπιστήμια στην Αγγλία θα παραμείνει στις 9.250 λίρες για κάθε έτος σπουδών.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση της τάξης των 250 λιρών ανά έτος σπουδών για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί το κατώτατο όριο του μισθού που θα πρέπει να κερδίζει από τη δουλειά του ένας απόφοιτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει το φοιτητικό του δάνειο – το όριο ανεβαίνει από τις 21.000 στις 25.000 λίρες το χρόνο.

Η κα Μέι πρόσθεσε ότι όλο το σύστημα χρηματοδότησης των σπουδών στα αγγλικά πανεπιστήμια θα επανεξεταστεί, παραδεχόμενη ότι όταν οι Συντηρητικοί τριπλασίασαν το ανώτατο όριο των διδάκτρων για τις προπτυχιακές σπουδές το 2012 δεν ανέμεναν ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια θα χρέωναν το μέγιστο ποσό. Όπως συμπλήρωσε, αναμενόταν ότι παράλληλα θα προσφέρονταν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας, κάτι που δεν συνέβη.

Η κα Μέι προέβη σε αυτή την εξαγγελία αφού το θέμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο από την προεκλογική υπόσχεση των Εργατικών να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους που συσσωρεύεται για τους απόφοιτους στην Αγγλία.

Αν και οι Εργατικοί επικρίθηκαν διότι μετά τις εκλογές είπαν σε μία μερική αναδίπλωση ότι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι υπό εξέταση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των προπτυχιακών διδάκτρων.

Η θέση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ένας παράγοντας που συνέβαλε στο απρόσμενα άσχημο αποτέλεσμα για την κα Μέι στις εκλογές του Ιουνίου ήταν η στροφή των νέων προς το Εργατικό Κόμμα, με το ζήτημα των πανεπιστημιακών διδάκτρων να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η σκιώδης Υπουργός Παιδείας των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε η Πρωθυπουργός «απελπισμένη προσπάθεια να σταλεί το ζήτημα στις καλένδες».

Υπενθυμίζεται ότι 9.330 φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2015-16 προέρχονταν από την Κύπρο, με τη χώρα να βρίσκεται στην ενδέκατη θέση διεθνώς και στην έκτη στην ΕΕ (πίσω από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα) ως προς τη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.