Με 337 τραυματισμούς συνεχίζεται το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας και ψηφοφόρων μετατράπηκαν εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άτομα να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της επαρχίας. Συνολικά 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα μετά τον τραυματισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Υγείας στην Καταλονία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Παράλληλα και σύμφωνα με την αγγλική “The Guardian”, το Υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο "κουκουλοφόρων" που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων που δημοσιοποιούνται αναφορικά με την άσκηση βίας των αστυνομικών δυνάμεων κατά των ψηφοφόρων του σημερινού δημοψηφίσματος.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, η αστυνομικοί χτυπούν ανθρώπους στο συγκεντρωμένο πλήθος με γκλοπ, ενώ οι ψηφοφόροι έχουν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά.

Ο ηγέτης των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία. «Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία», έγραψε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία.

«Αδικαιολόγητη χρήση βίας» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Καταλονίας

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική αστυνομία, τονίζοντας ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας παράλληλα τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν.

Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.