Η Άγκελα Μέρκελ κέρδισε τέταρτη θητεία αλλά με μεγάλες απώλειες

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ παραμένουν στην πρώτη θέση καταγράφοντας όμως μεγάλες απώλειες.Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάριτν Σουλτς υπέστησαν ιστορική ήττα, ενώ ανησυχία προκαλεί η είσοδος στη Βουλή του κόμματος της ακροδεξιάς.

Συμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 32,8% υποχωρώντας κατά δέκα μονάδες, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο η επικεφαλής του κόμματος Αγκελα Μέρκελ, η οποία παραμένει για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία αρχίζει έπαφές για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν ποσοστό 20,4%, το χαμηλότερο μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πρώτη φορά απο το 1945 μπαίνει στη Βουλή ακροδεξιό κόμμα. Το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" εξασφαλίζει 13% και είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη.
Οι Φιλελεύθεροι λαμβάνουν γύρω στο 10% ενώ τα κόμματα των Πρασίνων και των Αριστερών γύρω στο 9%.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι προτίθεται να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι ήδη απάντησαν θετικά στην έναρξη διαλόγου. Ο Μάρτιν Σιούλτς ξεκαθάρισε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται να μετάσχουν ξανά σε συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και ότι παιρνούν στην αντιπολίτευση.

«Ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» λέει η Μέρκελ

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αν και δήλωσε πώς το κόμμα της πέτυχε το στόχο που είχε θέσει στις γερμανικές εκλογές και θα είναι επικεφαλής της επόμενης Κυβέρνησης, δεν μπόρεσε να μην παραδεχθεί πως το CDU/CSU (Ένωση Χριστανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών) υπέστη σημαντικές απώλειες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήλπιζε «σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς – υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών-  που επισήμανε πως «χάσαμε τις εκλογές», σημείωσε και αυτός, όπως και η αντιπρόεδρος του κόμματος, πως οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα πως θέλουν τους Σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση, ενώ αναφορικά με την προεδρία του SPD ανέφερε πως θα θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο.


Στο 75,6% η συμμετοχή στις γερμανικές εκλογές, μεταδίδει το ARD


Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Δεύτερη θέση στην ανατολική Γερμανία εξασφάλισε το ακροδεξιό AfD

Δεύτερη θέση στην ανατολική Γερμανία εξασφάλισε το ακροδεξιό AfD, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φαίνεται πως είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην ανατολική Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας  Welt, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατάφερε στις περιοχές αυτές να περάσει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,5%, αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκέντρωσαν στις ίδιες περιοχές μόλις 14,5%.

Στην πρώτη θέση και στην ανατολική Γερμανία βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες με 26,5%.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας από τους Προέδρους του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), δήλωσε λίγο μετά τα exit polls που φέρουν το AfD στην τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων – με ποσοστό 13,5% – πως «θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα».  Για να προσθέσει πως «τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη...η Κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κα Μέρκελ...και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα αποτελέσει προτεραιότητα του κόμματος η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία και θα αφορά στην απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ για είσοδο στη Γερμανία ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο από το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:36

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.