Κόντρα Μέι-Τζόνσον με αφορμή το Brexit

Η Τερέζα Μέι απέρριψε δημοσίως παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής της Μπόρις Τζόνσον υπέρ ενός «σκληρού» Brexit, παρέμβαση που έχει προκαλέσει φιλονικίες στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο κομματικό συνέδριο.

Με άρθρο έκτασης 4.200 λέξεων στην Daily Telegraph ο κ. Τζόνσον τάχθηκε κατά της συνέχισης καταβολής εισφορών από τη Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά από το Brexit και κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
 
Η παραχώρηση αυτή εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται σε ομιλία της Πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Φλωρεντία.
 
Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε εξάλλου στο άρθρο του ότι η έξοδος από την ΕΕ θα εξασφαλίσει στη Βρετανία 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα που θα μπορούσαν σε μεγάλο ποσοστό να δοθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS.
 
Παρόμοιος ισχυρισμός ήταν ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα που είχε διατυπωθεί από το στρατόπεδο του Leave πριν από το περσινό δημοψήφισμα, με επίσημες αναλύσεις να αμφισβητούν την εγκυρότητά του.
 
Η επανάληψη του ισχυρισμού από τον Μπόρις Τζόνσον κατακρίθηκε από τον επικεφαλής της βρετανικής Στατιστικής Αρχής σερ Ντέιβιντ Νόργκροουβ ως «ξεκάθαρη κατάχρηση των επίσημων στατιστικών».
 
Η κα Μέι δήλωσε από τον Καναδά όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ότι «ο Μπόρις είναι ο Μπόρις», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται από το μπροστινό κάθισμα – μία αναφορά στο επικριτικό για τον Υπουργό Εξωτερικών σχόλιο της Υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ ότι ο κ. Τζόνσον μοιάζει να θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση από το πίσω κάθισμα.
 
«Είμαι σαφής ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση και με το οποίο το υπουργικό συμβούλιο είναι σύμφωνο είναι να βασίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας στις αρχές που παρουσιάσαμε στην ομιλία (περί Brexit) στο Lancaster House», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.
 
Η παρέμβαση Τζόνσον ερμηνεύθηκε ως προσπάθειά του να δώσει ένα ηγετικό στίγμα και να συσπειρώσει γύρω του τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση και στο κόμμα ενόψει αναμενόμενων παραχωρήσεων έναντι των Βρυξελλών από την κα Μέι.
 
Ο κ. Τζόνσον και συνεργάτες του επέμειναν ότι στηρίζει την Πρωθυπουργό, ωστόσο, προς στιγμή κυκλοφόρησαν φήμες ακόμα και για σκέψεις παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών ώστε να προκαλέσει ρήξη και να φέρει σε δύσκολη θέση την κα Μέι.
 
Από την άλλη πλευρά, σύμμαχοι της Πρωθυπουργού φέρονται να είναι εξοργισμένοι με την παρέμβαση Τζόνσον, με κάποιους να συστήνουν την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.