Συζήτηση για σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο

Κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας υπό το φως των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας για τις οποίες προβληματισμό και ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ διεξήχθη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αφού εκφράστηκε αρνητικά για την κατάσταση στην χώρα και το πού οδηγείται πλέον η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, σημείωσε προς τους Ευρωβουλευτές ότι «μπορείτε να φανταστείτε τι θα περιέχει η επόμενη έκθεση για την Τουρκία».

Η έκθεση με αναλυτικές αναφορές για τις εξελίξεις στην χώρα αναμένεται να κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2018.
Χαιρέτισε παράλληλα την πρόθεση οι σχέσεις Βρυξελλών – Αγκυρας να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Στις αναφορές του ενώπιον των Ευρωβουλευτών ο κ. Χαν ανέφερε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι θεμελιώδης για τη διαχείριση σειράς θεμάτων όπως το συριακό, η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό.

Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στην ΕΕ, λέγοντας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να παραμείνει ανοικτός, αλλά όχι άνευ όρων.
 
Η εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της ΕΕ Κάτι Πίρι ανέφερε στην τοποθέτησή της ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό, θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση "γαλάζια κάρτα" του Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, η κ. Πίρι εξέφρασε λύπη για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι κάποια στιγμή το ΕΚ έχει πρόθεση να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο κ. Χριστοφόρου στην τοποθέτησή του είχε ζητήσει από το ΕΚ να στείλει επιτέλους ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν μπορεί, είπε, η Τουρκία με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο να κατέχει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πηγαίνει στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού προβλήματος και να απαιτεί να παραμείνουν στρατεύματα και εγγυήσεις σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορεί η Τουρκία εδώ και σαράντα τρία χρόνια να κατέχει την Κύπρο που είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί η Τουρκία, και αυτό πρέπει να συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις, να συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει», ανέφερε.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει όλες τις συμβατικές τις υποχρεώσεις, να τερματίσει την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια την χώρα, να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και στις προσπάθειες επίλυσης του κουρδικού ζητήματος  αλλά και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.

«Μοναδικός μοχλός πίεσης από πλευράς της ΕΕ έτσι ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει τα πιο πάνω είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως ότου η Τουρκία συμμορφωθεί, θέση που κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκρίναμε ως ΕΚ στο Ψήφισμα της τελευταίας Ολομέλειας του Ιουλίου και όχι άλλα σενάρια για ειδική αναβαθμισμένη σχέση”, ανέφερε

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι απαράδεχτο να ζητείται αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όταν η Τουρκία ακόμη δεν έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία έναντι της ΕΕ συνολικά, αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. 
   
 Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε στην παρέμβασή της ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν νοιάζεται για τη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, καίγεται όμως για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάθμισε την Τελωνειακή Ένωση χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως όφειλε.
 
Ανέφερε ότι με την Τελωνειακή Ένωση ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γι` αυτό συνεχίζει αδίστακτος την κατοχή της Κύπρου, γι` αυτό επιβάλλει σταδιακά τους όρους του στην επίλυση του Κυπριακού και γι` αυτό η λύση θα απορριφθεί από τον κυπριακό λαό γιατί θα είναι άδικη, ρατσιστική, ετεροβαρής και απάνθρωπη ενώ θα συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης», πρόσθεσε.
 
Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στην δική του τοποθέτηση διερωτήθηκε τι είναι αυτό που καθιστά τις κυρώσεις ορθή επιλογή για άλλες περιπτώσεις αλλά, στην περίπτωση της Τουρκίας, θα πρέπει να την ανταμείβουμε με εμπορικές σχέσεις, κονδύλια και πιστώσεις.

Αναφέρθηκε στην κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία , λόγω της τουρκικής στάσης σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο ΓΓ κατανοεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος (ιδιαίτερα κράτος της ΕΕ) δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς τουρκικών εγγυήσεων και παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων και ότι ο μοναδικός εγγυητής των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ και στην Κύπρο φυσικά, είναι η ΕΕ.
 
Απευθυνόμενος στον Επίτροπο Χαν τον ρώτησε κατά πόσο θα δεχόταν την Τουρκία ως εισβολέα να είναι εγγυητής της χώρας του που είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Επικριτικοί ήταν και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές ζητώντας διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας για να σταλεί σκληρό μήνυμα στην Τουρκία.

Πηγή: KYΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.