Γιούνκερ:To 6ο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

Το όραμά του για την Ευρώπη των επομένων ετών και το πρόγραμμα εργασιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών παρουσίασε πριν από λίγο  ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

To όραμα περιλαμβάνει, συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης - πρόεδρο Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στο Σένγκεν της Ρουμανίας της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρός της Κομισιόν ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων των Προέδρων Κομισιόν και Συμβουλίου και εκλογή τους στη βάση πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, ήδη από τις εκλογές του 2019, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Παρομοίως ζήτησε τη συγχώνευση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τη θέση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική των κρατών μελών για την αποφυγή κρίσεων, χωρίς όμως ξεχωριστό κοινοβούλιο και προϋπολογισμό.

Εισήγαγε δε και τη ιδέα της δημιουργίας ενός “Εργαλείου Υποβοήθησης Ένταξης στο Ευρώ”, των υπολοίπων κρατών μελών (πλην των δύο που έχουν εξαίρεση). Το εργαλείο θα παρέχει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως ανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικής αρχής για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με δικαίωμα παρέμβασης, αλλά και εμβάθυνση της τραπεζική ένωσης με εγγύησης καταθέσεων.

Επιπλέον ανήγγειλε μια νέα διαδικασία διεύρυνσης στο μέλλον για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς όμως τη Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ότι απομακρύνεται από τη ΕΕ με γιγάντια βήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έθεσε ως προϋπόθεση τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - κριτήρια που αποκλείουν την Τουρκία από την ΕΕ και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Σημείωσε ότι η χείρα της ΕΕ παραμένει τεταμένη προς όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της και προειδοποίησε τον Ερντογάν να σταματήσει να προσβάλει εγνωσμένα τους Ευρωπαίους μιλώντας για φασίστες και ναζί.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτό που ονομάζει “6 σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης”, το δικό του όπως είπε, “προσωπικό όραμα”, με το οποίο βάζει στην κορυφή 3 αρχές: την ελευθερία, την ισότητα ευκαιριών και το κράτος δικαίου.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο έτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την σύναψη νέων εμπορικών συμφωνικών με τρίτες χώρες, μια νέα καθαρή βιομηχανική στρατηγική, την πρωτοπορία στην κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της ασφάλειας στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο Πρόεδρος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Χρηματαγορών, την Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, την  Κοινή ψηφιακή αγορά και την εμβάθυνση στην ευρωζώνη.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέγραψε πως φέτος η Ευρώπη διανύει τον 5ο συνεχόμενο χρόνο ανάπτυξης και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίση, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει παντού, σε όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα χρόνια και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών - σήμερα στην ΕΕ εργάζονται περισσότεροι πολίτες από ποτέ στην ιστορία της, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στο οποίο όμως συνέβαλε και η Κομισιόν με την έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, με την έξυπνη μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο που δεν έβλαψε την ανάπτυξη, όπως είπε.

“Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025”, τόνισε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω στην θετική συγκυρία.  Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει 80% των προτάσεων  που απαιτούνται και ‘τώρα είναι να εξασφαλίσουμε μαζί ότι θα γίνουν νομοθεσία”.

Σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος με εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία πριν τα μέσα 2019. Παρουσίασε δε και μια πρόταση στη βάση της οποίας οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές θα ελέγχονται από την ΕΕ. Παρουσίασε μια στρατηγική για το πράσινο μέλλον της βιομηχανίας στην ΕΕ, ιδίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και προανήγγειλε παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό με περισσότερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Είπε μάλιστα ότι σήμερα η ΕΕ επιστρέφει στις χώρες προέλευσης μόνο το 36% των μεταναστών και τόνισε ότι “όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι εδώ θα πάει πίσω”.

Μιλώντας για το λεγόμενο 6ο σενάριο έκανε και έντονες αναφορές στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία. Μίλησε για τις τρεις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, ελευθερία, ισότητα ευκαιριών και κράτος δικαίου και εξήγησε ότι  το όραμά του προβλέπει ένωση ισότητας ευκαιριών - νότου βορρά - ανατολής δύσης, χωρίς πολίτες 2ης κατηγορίας.

“Δεν μπορεί να πεθαίνουν παιδιά από ασθένειες που εξαφανίστηκα αλλού”, είπε αναφερόμενος σε πρόγραμμα για την πρόσβαση σε εμβόλια.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας και πως η ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος πρέπει να επιφέρει την ίδια αμοιβή (οδηγία για τους απεσταλμένους εργαζόμενους / posting of workers).

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην στο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο τα κράτη μέλη έχουν αποθέσει το δικαίωμα έσχατης κρίσης και προειδοποίησε τα κράτη μέλη που το αψηφούν.

Τέλος υποσχέθηκε μικρότερο όγκο νομοθετικών παρεμβάσεων από το κέντρο και τη δημιουργία επιτροπής βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας υπό τον Φρανς Τίμμερμανς.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βέλγιο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.