Il Messaggero: Οι χώρες μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό συντονισμό και ξεκάθαρους κανόνες, ώστε οι πράξεις μας-έστω και άθελά μας- να μην διευκολύνουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων και των διακινητών», δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη στήριξή του στη στρατηγική του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι, ο οποίος επεξεργάσθηκε έναν κώδικα δράσης, για τις ΜΚΟ που βοηθούν στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, από την Λιβύη προς την Ιταλία. «Tις ημέρες αυτές, και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράφουν τον κώδικα δράσης, και αυτό είναι ένα πολύ θετικό γεγονός», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την άρνηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να υιοθετήσουν τον κώδικα αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «σέβεται την ουδετερότητα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διάσωση των ανθρώπων ζωών», σημειώνοντας όμως ότι «πρέπει να στηριχθούν οι ιταλικές αρχές κατά τη διεξαγωγή ερευνών και να καταπολεμηθούν οι διακινητές». Εκτιμά, δε, ότι η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων «προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στους διασωθέντες και στα πληρώματα».

Με αναφορά στη δράση της Ιταλίας και στην αποστολή του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε λιβυκά χωρικά ύδατα, ο επίτροπος υπογραμμίζει: «Η Ιταλία, ως τώρα, ήταν στην πρώτη γραμμή, για τη διάσωση των ανθρωπίνων ζώων και την υποδοχή των μεταναστών. Για το λόγο αυτό, αξίζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τη διαδικασία κυρώσεων που κίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίες δεν σέβονται τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μετεγκαταστάσεις, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει στην Il Messaggero: «Λυπάμαι για το ό,τι κάποιες χώρες δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως είναι εκείνη του μεταναστευτικού. Δεν μπορούν να αγνοούνται όσα αποφασίσθηκαν μαζί. Για το λόγο αυτό κινήσαμε μια διαδικασία παράβασης της Συνθήκης κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Ελπίζω, πραγματικά, οι χώρες αυτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους, διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν η συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το 2016 με την Τουρκία, με θέμα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, μπορεί να αποτελέσει βάση για μια ανάλογη συμφωνία με την Λιβύη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση και η όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές χώρες είναι σαφώς διαφορετική, και, επίσης, ότι «οι μεταναστευτικές ροές που περνούν από την Λιβύη και την Τουρκία δεν είναι ίδιες». Υπογράμμισε, δε, ότι «στην Λιβύη πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο μια σφαιρική πολιτική λύση και να υποστηριχθεί η χώρα στην διαχείριση των ροών».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.