Η ΕΕ διαβεβαιώσεις για το δάσος Μπιαλοβιέζα

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση της Πολωνίας διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της υλοτόμησης του τελευταίου παρθένου δάσους της Ευρώπης Μπιαλοβιέζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν επίσης από το Δικαστήριο της ΕΕ να δράσει επειγόντως σε σχέση με την υπόθεση του δάσους Μπιαλοβέζα, μετά που το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την υλοτόμηση του αρχαίου αυτού δάσους, το οποίο αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Καρμένου Βέλλα απέστειλαν επιστολή στις πολωνικές αρχές την Παρασκευή 4 Αυγούστου ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι η Πολωνία θα σεβαστεί τα ενδιάμεσα μέτρα που επέβαλε το Δικαστήριο της ΕΕ σε ό,τι αφορά το δάσος Μπιαλοβέζα» δήλωσε πηγή της Κομισιόν στο ΓΠΕ.

Το Δικαστήριο της ΕΕ διέταξε στις 27 Ιουλίου την Πολωνία να σταματήσει την υλοτόμηση μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για την υπόθεση.

Η ΕΕ προσέφυγε στο εν λόγω Δικαστήριο εναντίον της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις (υλοτόμησης) καταστρέφουν ένα δάσος που φιλοξενεί μοναδική χλωρίδα και πανίδα μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης, τον ευρωπαϊκό βίσωνα.    

Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία μετά που ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για συνέχιση τα υλοτόμησης.

Από την πλευρά της η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι επέτρεψε την υλοτόμηση που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιδημία του ευρωπαϊκού σκαθαριού που έχει πλήξει τις ερυθρελάτεις (νορβηγικά έλατα) που υπάρχουν στο δάσος αλλά και ο κίνδυνος για πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το ΓΠΕ, εκπρόσωπος του πολωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι ο Γιαν Σίσκο απάντησε στο Δικαστήριο της ΕΕ, σημείωσε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της επιστολής δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.