Πολωνία: χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ σε ολόκληρη την χώρα μετά την έγκριση της επίμαχης μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το πολωνικό κοινοβούλιο που αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ανήσυχη για τα πλήγματα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS, απειλεί την Βαρσοβία με την επιβολή κυρώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, 14.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τη δημαρχία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και ζήτησαν από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να προβάλει το βέτο του στην μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και στα δύο άλλα μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα που αυξάνουν τον έλεγχο της εκτελεστικής επί της δικαστικής εξουσίας.

Η πολωνική αντιπολίτευση και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τα μέσα επηρεασμού του έργου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κρατώντας πολωνικές σημαίες και κεριά, οι διαδηλωτές φώναξαν «Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία», «Ελεύθερα Δικαστήρια», «θέλουμε βέτο» και «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Πολωνία». Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πολωνικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Νωρίτερα χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Βαρσοβία «να διακόψει την δαιδικασία θέσπισης» των μεταρρυθμίσεων αυτών, απειλώντας με κυρώσεις.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Πλατφόρμας των Πολιτών Γκρεγκόρ Τσέτινα κατήγγειλε «πραξικόπημα», ενώ ο Ριζά Πέτρου, πρόεδρος του κόμματος Nowoczesna έκανε λόγο για μία «μαύρη μέρα για την πολωνική δημοκρατία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Βαρσοβία να παγώσει την μεταρρύθμιση, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων. «Είμαστε πολύ κοντά στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης», που περιλαμβάνει την άρση του δικαιώματος ψήφου στην Ενωση, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ωστόσο, για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 για την άρση του δικαιώματος ψήφου σε μία χώρα απαιτείται ομοφωνία των υπολοίπων κρατών μελών. Η Ουγγαρία όμως, σύμμαχος της Βαρσοβίας, διαφωνεί και ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην επιβολή των κυρώσεων.

«Υποστηρίζουμε την Πολωνία και ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορισθεί στις αρμοδιότητες της και να σταματήσει να ενεργεί ως πολιτικό όργανο», δήλωσε ο Πέτερ Σιζάρτο, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Τονίζοντας ότι η Πολωνία είναι στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για μία νομοθετική μεταρρύθμιση που φαίνεται ότι θέτει περιορισμούς στην δικαστική εξουσία και εν δυνάμει αποδυναμώνει το κράτος Δικαίου στην Πολωνία.

«Συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο με την πολωνική κυβέρνηση και να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το PiS, που ανέλαβε την εξουσία το 2015, παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις ως αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Χθες το βράδυ, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο εμφανίσθηκε στην κρατική τηλεόραση: «Δεν θα μας εκφοβίσουν οι υπερασπιστές των ελίτ, είτε είναι Πολωνοί, είτε ξένοι», είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας της.

«Ο κίνδυνος είναι ότι τα δικαστήρια θα τεθούν υπό τον έλεγχο των πολιτικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πολωνός συνήγορος του πολίτη Ανταμ Μπόντναρ.

Η πολωνική βουλή ενέκρινε στην συνέχεια την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές. Σήμερα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Γερουσία και η επικύρωση του νομοθετήματος από τον πρόεδρο της χώρας ώστε να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση.

Της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου προηγήθηκε στις 12 Ιουλίου η ψήφιση δύο νομοσχεδίων που αφορούν αντίστοιχα το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται πλέον από το κοινοβούλιο, και τα τακτικά δικαστήρια, οι πρόεδροι των οποίων θα διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε γνωστοποιήσει ότι αρνείται να συναντηθεί με τον συμπατριώτη του και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ανησυχεί για τις εξελίξεις.

Χωρίς να απαντήσει απευθείας, ο Τουσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε τους φόβους του για μία περιθωριοποίηση της Πολωνίας στην Ευρώπη και δήλωνε ότι το κυβερνών κόμμα ωθεί την Πολωνία προς τα πίσω και προς ανατολάς.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Στανισλάβ Μότσεκ, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο που οδηγεί την Πολωνία προς ένα μη δημοκρατικό σύστημα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.