2,42 δις πρόστιμο της Κομισιόν στην Google

Πρόστιμο 2,42 δις ευρώ αποφάσισε να επιβάλει η Κομισιόν στην Google βάση του αντιμονοπωλιακού δικαίου της ΕΕ για καταχρηστική εκμετάλλευση μηχανής αναζήτησης δίνοντας παράνομο πλεονέκτημα στην υπηρεσία αγορών σύγκρισης.



Το πρόστιμο στην Google ύψους 2,42 δισ. Ευρώ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Google έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης δίνοντας ένα παράνομο πλεονέκτημα σε ένα άλλο προϊόν της Google, την υπηρεσία σύγκρισης αγορών.

Η εταιρεία πρέπει πλέον να τερματίσει τη συμπεριφορά εντός 90 ημερών ή θα της επιβληθεί επιπλέον χρηματική ποινή έως και 5% του μέσου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά πως "η Google έχει καταλήξει σε πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει τη ζωή μας, αυτό είναι καλό, αλλά η στρατηγική της Google για την υπηρεσία σύγκρισης αγορών δεν ήταν μόνο για να προσελκύονται πελάτες κάνοντας το προϊόν τους καλύτερο από εκείνο των αντιπάλων τους. Αντίθετα, η Google καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών στα αποτελέσματά της αναζήτησης και υποβιβάζοντας τις ανταγωνιστικές".

"Αυτό που έχει κάνει η Google είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Αρνήθηκε σε άλλες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με βάση τα πλεονεκτήματα τους και να καινοτομούν. Και το σημαντικότερο, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές μια πραγματική επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας", σημειώνει η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν οι παράνομες πρακτικές της Google είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό μεταξύ της ίδιας της Google υπηρεσίας σύγκρισης αγορών και των ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Παρείχαν στην υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών της Google τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη στην κυκλοφορία σε βάρος των αντιπάλων της και εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Δεδομένης της κυριαρχίας της Google στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης της αποτελεί σημαντική πηγή κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα των παράνομων πρακτικών της Google, η επισκεψιμότητα στην υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών Google αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι αντίπαλοι υπέστησαν πολύ σημαντικές απώλειες κυκλοφορίας σε μόνιμη βάση.

Από την αρχή κάθε κατάχρησης, η υπηρεσία σύγκρισης των υπηρεσιών Google έχει αυξήσει την κυκλοφορία της 45 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, 35 φορές στη Γερμανία, 19 φορές στη Γαλλία, 29 φορές στην Ολλανδία, 17 φορές στην Ισπανία και 14 φορές στην Ισπανία, Φορές στην Ιταλία.

Μετά τις αναπροσαρμογές που εφαρμόζει η Google, η κυκλοφορία σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης αγορών μειώθηκε σημαντικά. Για παράδειγμα, η Κομισιόν διαπίστωσε συγκεκριμένες ενδείξεις αιφνίδιας πτώσης της κυκλοφορίας σε ορισμένες ανταγωνιστικές ιστοσελίδες, δηλαδή 85% στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 92% στη Γερμανία και 80% στη Γαλλία.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.