Ντάισελμπλουμ: Εργάζομαι για είσοδό ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Μια απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι το ζητούμενο για το σημερινό eurogroup, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσήλθε πριν από λίγο για την έναρξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά την προσέλευση, σημείωσε ότι "προς αυτό εργάζομαι, για μια απόφαση που θα επιτρέπει την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικόΣπρόγραμμα κατά τη συνεδρίαση του eurogroup", όμως επεσήμανε ότι αφενός οι όποιες εκτελεστικές αποφάσεις για τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως και τα όποια μακροοικονομικά στοιχεία τα συνοδεύουν, θα ληφθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος το 2018. Επιπλέον εξήγησε ότι τα τελικά μακροοικονομικά στοιχεία (το πόση θα είναι η ανάπτυξη και πόσα τα πλεονάσματα) "αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων των τεχνοκρατών" και όχι των υπουργών και θα πάνε και αυτά το 2018.

Επιπλέον εξήγησε ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένουν οι διαφωνίες σε σχέση με τις μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Σε σχέση με τα μέτρα του χρέους, σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ "λεπτομέρειες" και οι 19 θα προσπαθήσουν να τις αποσαφηνίσουν. Οι τελικές όμως αποφάσεις για το όποιο μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Το ζητούμενο είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ, λέει ο Πρόεδρος και συμπληρώνει ότι θα ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να πάρει τις αποφάσεις του. Σε σχέση με τη δόση, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις έγκαιρα και στη βάση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος. Σε σχέση με το eurogroup η ίδια πηγή είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το θέμα του χρέους και η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά.

Παρομοίως τη θέση ότι "πρέπει να πάμε σε συμφωνία σήμερα" επανέλαβε πολλές φορές ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogrοup.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και υπάρχει κοινή βούληση για να βρεθεί λύση.

"Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να έχουμε την συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι σημαντική για όλους εμάς".

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Β.Σόιμπλε, ό οποίος έκανε λόγο για απόφαση το συντομότερο δυνατόν. Επέκρινε όμως και τον αντικαγκελάριο Ζ.Γκάμπριελ αναφέροντας ότι "καμία φορά, ξεχνάει κανείς και μέλη της κυβέρνησής μας, ότι δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να προσχωρήσει και να κάνει κάτι πέρα από ό,τι έχει αποφασιστεί να κάνει, διότι θα πρέπει να υπάρχει μία εντολή του Κοινοβουλίου. Κανένας δεν θέλει να το κάνει αυτό".

Ο Β.Σόιμπλε εξήγησε σε σχέση με τις λεπτομέρειες της όποιας σημερινής απόφασης ότι "εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το οποίο αποφασίσαμε πέρσι το καλοκαίρι. Έχουμε ήδη θέσει σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος και εξειδικεύσαμε τι θα μπορεί να είναι: Η επιμήκυνση της διάρκειας, ίσως και ορισμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια", κατέληξε.

Πηγή: ΡΙΚ - Αθανάσιος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:26

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
15:30
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.