Πιθανό χάκινγκ στην εγγραφή ψηφοφόρων του Brexit

Έκθεση των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνει ως πιθανή αιτία για την προσωρινή παύση λειτουργίας του κυβερνητικού ιστότοπου εγγραφής των ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα του Brexit την ηλεκτρονική επίθεση από ξένους χάκερς.

Ο ιστότοπος είχε εμφανίσει προβλήματα και τελικά είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εγγραφής πέρυσι τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να περάσει έκτακτο νομοθέτημα παράτασης της διαδικασίας εγγραφής. Το τεχνικό πρόβλημα είχε επισήμως αποδοθεί σε υπερβολική κίνηση, καθώς πλήθος ψηφοφόρων μπήκαν στη διαδικασία εγγραφής την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, η έκθεση των βουλευτών αναφέρει ότι το τεχνικό πρόβλημα παρουσίαζε ενδείξεις εξωτερικής παρεμβολής και συγκεκριμένα επίθεσης «διανεμημένης άρνησης υπηρεσίας», δηλαδή προσβολής του συστήματος με στοχευμένο ιό.

Αν και η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν προσδιορίζει ποιος μπορεί να βρισκόταν πίσω από μια τέτοια επίθεση στον κυβερνοχώρο, στην έκθεση σημειώνεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει μία προσέγγιση σε άλλα περιστατικά χάκινγκ «βασισμένη σε μια κατανόηση της ψυχολογίας της μάζας και του πώς να εκμεταλλεύονται μεμονωμένα άτομα».

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής των Συντηρητικών Μπέρναρντ Τζένκιν, δήλωσε ότι η επίθεση από χάκερς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που υπέστησαν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών.

Παρά το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τη θεωρία, επαναλαμβάνοντας ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν οφειλόταν σε τίποτα περισσότερο από την υπερβολικά μεγάλη ταυτόχρονη πρόσβαση χρηστών.  

Οι βουλευτές αναφέρουν πάντως ούτως ή άλλως στην έκθεσή τους ότι το τεχνικό πρόβλημα και η παράταση εγγραφής δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Καλούν δε την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας να έχουν αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο επιθέσεων από χάκερς κατά τη διάρκεια μελλοντικών εκλογικών διαδικασιών.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η κοινοβουλευτική επιτροπή επικρίνει τον τέως Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφασή του να παραιτηθεί την επομένη της ήττας του στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Όπως σημειώνεται, στο μέλλον οι ηγέτες που προκηρύσσουν δημοψηφίσματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παραμένουν στη θέση τους σε περίπτωση ήττας και να εφαρμόζουν τη λαϊκή βούληση.

«Δεν υπήρχε σωστός σχεδιασμός για την περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου, επομένως το δημοψήφισμα για την ΕΕ άνοιξε πολλές νέες αντιδικίες και άφησε κατεστραμμένη την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού», συμπληρώνει η κοινοβουλευτική έκθεση.

Πηγή:ΘΑΝΟΣ ΓΚΑΒΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:07

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.