Θέσεις μάχης από τους Ευρωπαίους ενόψει Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο ενάντια σε μια συμφωνία για το Brexit που δε θα προβλέπει τα ίδια δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία μέσα στην επόμενη διετία με εκείνους που ζουν επί βρετανικού εδάφους σήμερα, την παραμονή της ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας με ευρωβουλευτές την πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία την 29η Μαρτίου.

Αυτό θα σήμαινε πως δε θα υπήρχαν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ που θα επιλέξουν να έρθουν στη Βρετανία εντός της διετίας κατά την οποία θα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο κ. Μπαρνιέ και οι ευρωβουλευτές είναι θορυβημένοι από αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί από το Λονδίνο. Για το λόγο αυτό, ένα πεντασέλιδο ψήφισμα με τις «κόκκινες γραμμές» των ευρωβουλευτών όσον αφορά τους όρους του Brexit φέρεται να τροποποιήθηκε χθες βράδυ ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε «υποβάθμιση» των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα έρχονται στη Βρετανία από αύριο και για την επόμενη διετία.

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το ψήφισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι ευρωβουλευτές σε θα αποδεχθούν «διακρίσεις» μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινοβραδινή εκπομπή του BBC ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ανέφερε ότι η μετα-Brexit μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας θα πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιες περιόδους θα χρειαζόμαστε περισσότερους (μετανάστες) και άλλες φορές λιγότερους» είπε ο υπουργός.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να επιμείνουν στη θέση ότι οι όροι της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρετανίας-ΕΕ δεν μπορούν να καθοριστούν παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των όρων του διαζυγίου, εντός δηλαδή της επόμενης διετίας. Η θέση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετο το Λονδίνο, που θεωρεί ότι οι δύο διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξάγονται παράλληλα.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη Βρετανία διαπιστώνουν υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από την «απειλή» αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Όπως δηλώνουν στον Guardian, το Λονδίνο μοιάζει να αναγνωρίζει το «χάος» που θα προκαλείτο σε μια τέτοια περίπτωση.

Εξάλλου, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν επανέλαβε το αίτημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των περίπου 3,3 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη χώρα ως «τέλεια χειρονομία καλής θέλησης». Το 1 εκατομμύριο εξ αυτών των πολιτών ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Χαν κάλεσε και την ΕΕ να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση για τους Βρετανούς που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη.

Την Τετάρτη (12:30 ώρα Λονδίνου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ σερ Τιμ Μπάροου θα επιδώσει επιστολή της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα ξεκινά επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων μέχρι το Brexit.

Πηγή:ΘΑΝΟΣ ΓΚΑΒΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:28

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.