Oλλανδία: Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ρούτε κερδίζει τις εκλογές

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε βρέθηκε καθ` οδόν για μια ισχυρή νίκη επί του αντι-Ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές χθες, προσφέροντας μια τεράστια ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού.

"Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά" υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας "Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι". Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες."Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε `στοπ` στον κακής ποιότητας λαϊκισμό", είπε.

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, "Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους".Με 55% των ψήφων καταμετρημένες, το κόμμα VVD του Ρούτε προβλέπεται να κερδίσει 32 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, λιγότερες από τις 41 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το 2012.

Ο Βίλντερς αναμετράται με άλλα δύο κόμματα για τις 19 έδρες, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και τους κεντρώους Δημοκράτες 66, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων ANP.Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στο φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να "από-Ισλαμίσει" την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, με εμφανή διαφορά από το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.Με καταμέτρηση του 50% των ψήφων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής, για τα πέντε πρώτα κόμματα: VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 21,5%. PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 13% CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 12,5% Δημοκράτες 66: 11,9% Κόμμα Πρασίνων: 9,3%

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:41

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.