Έρευνα:Μικρή μείωση στη μετανάστευση παρά το Brexit

Περιορισμένη θα είναι η έκταση της μείωσης του αριθμού των νέων μεταναστών προς τη Βρετανία μετά από το Brexit, σύμφωνα με έρευνα της νέας δεξαμενής σκέψης Global Future.

Βασικός παράγοντας που έκλινε την πλάστιγγα υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμα ήταν η προοπτική ελέγχων στη μετανάστευση από την ΕΕ. Δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ο συνολικός καθαρός αριθμός των μεταναστών προς τη Βρετανία να πέσει σε λιγότερο από 100.000 το χρόνο.

Ωστόσο, η έρευνα συμπεραίνει ότι ο καθαρός αριθμός των μεταναστών προς τη χώρα θα πέσει από τις 335.000 το χρόνο, όπως έδειξαν τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, σε 285.000 – δηλαδή θα καταγραφεί μια μείωση που δε θα υπερβαίνει το 15%.

Πρόκειται για μία από τις λίγες μέχρι στιγμής έρευνες που έχουν εξετάσει τις προοπτικές αλλαγών στη μετανάστευση οι οποίες θα προκληθούν από το συνδυασμό των αναγκών της αγοράς εργασίας και των ελέγχων στα σύνορα.

Η Global Future επισημαίνει ότι οι μελλοντικές διμερείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με χώρες εκτός ΕΕ είναι πολύ πιθανό να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την έκταση της μείωσης στον αριθμό μεταναστών.

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει γνώση κάποιας διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που δεν περιλαμβάνει και κάποια ρύθμιση για ελεύθερη εκατέρωθεν μετακίνηση εργαζομένων από τις δύο χώρες. Ήδη Αυστραλία και Ινδία έχουν πει ότι στο πλαίσιο της επιθυμητής νέας διμερούς σχέσης με τη Βρετανία θα επιδιώξουν και προνομιακή πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας για τους πολίτες τους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για τους υπολογισμούς της ως προς το πόσο θα μειωθεί η μετανάστευση λόγω του Brexit. Δεν έχει επίσης δώσει λεπτομέρειες ούτε για το είδος των μεταναστευτικών ελέγχων που θα επιβληθούν για τους Ευρωπαίους πολίτες.


Η έρευνα λαμβάνει ως βάση εργασίας το δεδομένο ότι η μεγαλύτερη δυνατή άμεση μείωση στον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία μετά από το Brexit είναι 182.700 άτομα, όσος δηλαδή ήταν ο καθαρός αριθμός των Ευρωπαίων που ήρθαν στη χώρα το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2016.

Εκτιμά στη συνέχεια ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων φοιτητών δε θα μεταβληθεί δραματικά, καθώς και ότι θα διατηρηθεί σταθερός γύρω στις 25.000 ο αριθμός των Ευρωπαίων που έρχονται κάθε χρόνο στη Βρετανία για λόγους οικογενειακούς, επειδή παντρεύονται Βρετανούς πολίτες κτλ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η έκθεση εκτιμά αρχικά ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί από 204.000 σε 125.000, κατά βάση σε θέσεις ανειδίκευτης εργασίας όπου απασχολείται το 56% των Ευρωπαίων μεταναστών που εργάζονται (το 22% απασχολείται σε θέσεις καταρτισμένων επαγγελματιών και το υπόλοιπο 22% σε θέσεις ειδίκευσης).

Ωστόσο, με βάση τα αιτήματα εργοδοτών για διατήρηση περίπου 80.000 εποχικών εργαζομένων, το 90% των οποίων προέρχεται από την ΕΕ, η έκθεση υπολογίζει ότι η μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων μεταναστών θα είναι τελικά ακόμα πιο μικρή. Αδύνατη θεωρεί η έκθεση τον πλήρη αποκλεισμό Ευρωπαίων από τομείς όπως ο κατασκευαστικός, η φιλοξενία και οι μεταφορές.

Προβλέπεται επίσης μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων που θα φεύγουν από τη Βρετανία προς την ΕΕ λόγω φόβου ότι δε θα μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν.

Οι επικριτές της έκθεσης λένε ότι βασίζεται σε πολλές εικασίες και ότι δε λαμβάνει υπόψη την επιθυμία των Βρετανών πολιτών για έλεγχο των συνόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.