Δημοσιοποιήθηκε η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Δημοσιοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση 77σέλιδη «Λευκή Βίβλος» για το Brexit, που περιγράφει τις επιδιώξεις του Λονδίνου κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου βασίζεται στις 12 προτεραιότητες που είχε εκθέσει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην προ δύο εβδομάδων ομιλία της, κατά την οποία είχε ανακοινώσει την πρόθεση εξόδου από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Μεταξύ των πολύ λίγων νεότερων εξαγγελιών που περιλαμβάνει το κυβερνητικό έγγραφο σημειώνεται ότι θα δημοσιοποιηθεί μία νεότερη Λευκή Βίβλος με λεπτομέρειες για το Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό θα ακυρώνει τη νομοθετική πράξη ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ (του 1972) και θα διατηρεί σε πρώτη φάση την κοινοτική νομοθεσία ως βρετανικό δίκαιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα αρχίσει τη διαδικασία αναίρεσης ή τροποποίησης των νόμων αυτών κατά πώς κρίνεται αναγκαίο. Σκοπός του μέτρου είναι η ομαλότερη δυνατή μετάβαση στο νέο νομοθετικό καθεστώς.

Σημειώνεται επίσης ότι πέρα από το Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο θα υπάρξουν ξεχωριστές νομοθετικές πράξεις επί της μεταναστευτικής και επί της τελωνειακής πολιτικής.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα φέρει την τελική συμφωνία προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις για μία «ουσιαστική» ψηφοφορία στη Βουλή επί της τελικής συμφωνίας, δηλαδή μία ψηφοφορία που θα μπορούσε να στείλει την πρωθυπουργό πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία. Το αίτημα αυτό εκτιμάται ότι θα είναι και μία από τις βασικές τροπολογίες που το Εργατικό Κόμμα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης την αρχική έγκριση των βουλευτών με άνετη πλειοψηφία.

Στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων υπηκόων που ήδη ζουν στη Βρετανία, επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση ότι είναι «σωστό και δίκαιο» να υπάρξει εξασφάλισή τους όσο πιο γρήγορα γίνεται – επαναδιατυπώνεται όμως η προϋπόθεση ανταπόδοσης μιας τέτοιας κίνησης από τα άλλα κράτη-μέλη αναφορικά με τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων που ζουν εκεί. Όπως σχολιάζεται, η επίτευξη μίας συμφωνίας πριν από τις επίσημες διαπραγματεύσεις «δεν έχει αποδειχθεί εφικτή» παρά την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Λευκή Βίβλος επιβεβαιώνει ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων και ότι θα υπάρξει έλεγχος της μετανάστευσης στη βάση σχεδιασμού για μείωση του αριθμού των εισερχόμενων μεταναστών, με τις ανάγκες κατά τόπους περιοχών και επιμέρους οικονομικών τομέων της Βρετανίας να λαμβάνονται υπόψη.

Επαναλαμβάνεται εξάλλου η πρόθεση μίας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, εκτός ενιαίας αγοράς, που δεν θα βασίζεται σε κάποια ήδη υπάρχουσα συμφωνία με τρίτη χώρα, αλλά θα καλύπτει συγκεκριμένα τις ανάγκες και το αμοιβαίο συμφέρον Βρετανίας και ΕΕ. Τονίζεται επίσης ότι θα επιδιωχθεί μία νέα τελωνειακή συμφωνία, με διάφορες επιλογές ως προς τη διατήρηση στοιχείων της υπάρχουσας ένωσης.

Ως ιδιαίτερη προτεραιότητα επισημαίνεται η συνεργασία επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας, καθώς η έξοδος από την ΕΕ συνεπάγεται και την έξοδο από τον αρμόδιο οργανισμό Euratom.

Για πρώτη φορά διατυπώνεται λεπτομερώς η ανάγκη για σύσταση μηχανισμών επίλυσης διαφορών με την ΕΕ και οργανισμούς της, σε μια παραδοχή της περιπλοκότητας του Brexit.

Γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διατήρησης του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Ιρλανδία, χωρίς ωστόσο να δίνεται καμία λεπτομέρεια σχεδίων που θα πέσουν στο τραπέζι για το πώς θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί.

Στην εισαγωγή που έκανε στη Λευκή Βίβλο ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που αποδίδει το Λονδίνο στο να είναι επιτυχημένη η ΕΕ, αλλά και στο να αποφευχθεί μία απότομη διακοπή των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Λευκή Βίβλος αναφέρεται σε σταδιακή εφαρμογή των νέων διακανονισμών.

Η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι ότι τελικά η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος δεν καθιστά τους Βρετανούς πολύ σοφότερους ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από όσα έχουν πει η πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:35

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.