Πρόωρες εκλογές και πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία

Σε περίοδο πολιτικής κρίσης εισέρχεται η Βόρεια Ιρλανδία με προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 2 Μαρτίου, μετά από την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Sinn Féin, πάλαι ποτέ πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), να ορίσει αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Μάρτιν ΜακΓκίνες στο πόστο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της τοπικής Εκτελεστικής Εξουσίας.

Ο κ. ΜακΓκίνες, ιστορική ηγετική φυσιογνωμία  των Ρεπουμπλικανών, παραιτήθηκε  την περασμένη εβδομάδα όταν η  Πρωθυπουργός και ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP Αρλίν Φόστερ αρνήθηκε να εισακούσει το αίτημα για παραίτησή της. Τις εκλογές προκήρυξε ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κεντρικής κυβέρνησης του Γουέστμινστερ Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ.
Το Sinn Féin απαίτησε την παραίτηση της κ. Φόστερ λόγω ανάμιξής της σε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης επιχειρήσεων να περάσουν σε εξάρτηση από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, το οποίο ξέφυγε από τον προϋπολογισμό. Η κα Φόστερ, αρμόδια υπουργός όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012, κατηγορείται για υπερβολικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις προς τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι Βορειοϊρλανδοί φορολογούμενοι να έχουν ζημιωθεί με περίπου 500 εκατομμύρια λίρες.
Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η υπόθεση αυτή είναι απλώς  η αφορμή για τη διάλυση του  συστήματος διαμοίρασης της εξουσίας μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι διαφορές μεταξύ του DUP και του Sinn Féin αφορούν επίσης το Brexit (με το πρώτο να υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ και το δεύτερο να εναντιώνεται έντονα), τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, τη χρηματοδότηση μαθημάτων της ιρλανδικής γλώσσας, αλλά και το πώς διερευνώνται οι δολοφονίες από παραστρατιωτικούς κατά την περίοδο των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε περίπτωση που οι πιο πρόσφατες  δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και  το DUP μαζί με το Sinn Féin κληθούν και μετά από τις πρόωρες εκλογές να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση, τότε θα απαιτηθούν λεπτές και πιθανώς χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα.
Οι εξελίξεις υπενθυμίζουν το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη που  επικρατεί στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που καθόρισε το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης. Το 2002, λόγω παραίτησης των Ενωτικών, η λειτουργία της τοπικής Εκτελεστικής Εξουσίας είχε ανασταλεί και η διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας είχε περάσει ξανά στην κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου, συγκεκριμένα στο Υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας. Η περίοδος αυτή διήρκεσε τελικά πέντε χρόνια.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Βρετανία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.