Πρόεδρος Eurogroup: Σημαντικό ορόσημο η υπογραφή της νέας συνθήκης του ESM

«Σημαντικό ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα ενισχύσει τις δυνατότητες πρόληψης και επίλυσης κρίσεων της ζώνης του ευρώ καθώς και την Τραπεζική Ένωση», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, τη σημερινή υπογραφή στο Coreper, της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM.

Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για επίδειξη ενότητας για πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής, ο Πρόεδρος Ντόναχου δήλωσε ότι «εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τις τροποποιητικές συμφωνίες της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτή η υπογραφή ξεκινά τις διαδικασίες επικύρωσης στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους εθνικούς συνταγματικούς τους κανόνες».

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωομάδα κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ESM.

«Η συμφωνία θα καταστήσει τον ESM πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο. Αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα παρέχει ένα κοινό backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μέσω πιστωτικού ορίου από τις αρχές του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση που έλαβε η Ευρωομάδα σχετικά με την έγκαιρη καθιέρωση του backstop αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, των εποπτικών αρχών και των κρατών μελών για τη σημαντική βελτίωση όλων των δεικτών μείωσης του κινδύνου τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το κοινό backstop «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μια τραπεζική αποτυχία δεν θα βλάψει την ευρύτερη οικονομία ή θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και όχι από χρήματα των φορολογουμένων, μειώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κυρίαρχων στην Τραπεζική Ένωση».

«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM θα επεκτείνει την εντολή του ESM με νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες: θα είναι εξοπλισμένη με μια πιο προσιτή προληπτική πιστωτική γραμμή και θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και στην πρόληψη κρίσεων», είπε.

«Μαζί με την έγκαιρη καθιέρωση του κοινού backstop, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εάν προκύψουν», εξήγησε.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών επικύρωσης για να επιτραπεί η έναρξη ισχύος και των δύο συμφωνιών από το επόμενο έτος», είπε ο κ. Ντόναχου.

Σημειώνεται ότι η Εσθονία, η οποία δεν μπόρεσε να υπογράψει σήμερα λόγω αλλαγής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη για τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση του ESM και θα υπογράψει και τις δύο τροποποιητικές συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου

 


 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.