Παράταση lockdown στη Γερμανία, ρεκόρ θανάτων στην Πορτογαλία, υπέρ πιστοποιητικού εμβολιασμού η Αυστρία

Παράταση lockdown μελετά η Γερμανία λόγω και της ανησυχίας για μεταλλάξεις ενώ στην Πορτογαλία σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ θανάτων. Υπέρ ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσεται η Αυστρία.


Λόγω του φόβου της ταχύτερης διάδοσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού όπως στη Μεγάλη Βρετανία, το lockdown στη Γερμανία πιθανότατα θα παραταθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και θα αυστηροποιηθεί ξανά.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονική πύλης ειδήσεων "Business Insider", μια ημέρα πριν από τις επίσημες συζητήσεις τους, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων κατέληξαν σε μια ανεπίσημη συμφωνία για την παράταση του lockdown, το οποίο θα έληγε στα τέλη Ιανουαρίου, έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελική απόφαση επ`αυτού θα ληφθεί βέβαια μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα λοιμώξεων και στη συνέχεια θα γνωστοποιήσουν το πόρισμά τους για τον ενδεχόμενο κίνδυνο των μεταλλάξεων στην καγκελάριο Μέρκελ και στους ηγέτες των κρατιδίων.

Μέχρι στιγμής αμφισβητείται πάντως το μέγεθος του κινδύνου. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις στο νησί τους είναι 60% πιο μεταδοτικές από την μετάλλαξη η οποία διαδίδεται στη Γερμανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις στη Γερμανία, επειδή οι αντίστοιχες αναλύσεις στα εργαστήρια δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί σε επαρκή βαθμό.

Στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 περιπτώσεις νέων, εξαιρετικά μολυσματικών μεταλλάξεων . Αυτές οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Αμβούργο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το αρνητικό ρεκόρ των 167 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε σήμερα η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στη χώρα σε 9.028, έγινε γνωστό από την Αρχή Υγείας DGS.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τεθεί σε λοκντάουν από την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, ανακοίνωσε επίσης έναν αριθμό ρεκόρ ασθενών Covid-19, 664, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λίγο πιο κάτω από τη μέγιστη κατανομή των 672 κλινών ΜΕΘ εκ του συνόλου των λίγο παραπάνω από 1.000 κλινών στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, προφανώς όπως έχει προτείνει πρώτος ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τάσσεται η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Αντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην ερώτηση εάν το πιστοποιητικό θα δημιουργούσε μια "προνομιακή τάξη", δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν επαρκούν προς το παρόν για όλους τους Αυστριακούς, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι "υποστηρίζουμε πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός" και ότι "όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, πραγματικά και θα εμβολιάζεται".

Λατινική Αμερική

Όλες οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων στη Βραζιλία θα διανεμηθούν στις πολιτείες της χώρας σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Εδουάρδου Παζουέλου, ώστε οι εμβολιασμοί να μπορέσουν να ξεκινήσουν με τη χορήγηση του μοναδικού διαθέσιμου εμβολίου -- του CoronaVac που παρασκευάστηκε από την κινεζική Sinovac Biotech και εισήχθη από το βιοϊατρικό κέντρο Butantan στο Σάο Πάολο.

Ο Πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την ύπαρξη του κορωνοϊού και έχει αρνηθεί να εμβολιαστεί, αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις να αρχίσει τους εμβολιασμούς στη Βραζιλία, η οποία έχει καταγράψει τουλάχιστον 200.000 θανάτους από COVID-19, τον χειρότερο απολογισμό θανάτων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα έχει σύντομα στην διάθεσή της το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V , καθώς οι αρμόδιες αρχές υγείας της χώρας σύντομα θα λάβουν τη σχετική απόφαση για την έγκριση του εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.