facebook-icon twitter-icon rss-icon haberler

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
    • EU4U
  • ΤΟ ΡΙΚ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
  • ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΗ

%AM, %03 %231 %2020 %06:%Δεκ

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέθανε εξαιτίας της COVID-19

  • Εκτύπωση
  • E-mail
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 ψήφοι)
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέθανε εξαιτίας της COVID-19

Ο γάλλος πρώην Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981 προωθώντας εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, πέθανε χθες Τετάρτη το βράδυ εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο νεότερος πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας όταν εξελέγη, το 1974, στα 48 του χρόνια, ο επιλεγόμενος «VGE» είχε εισαχθεί σε νοσοκομεία αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, καθώς αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα. Πέθανε στο οικογενειακό του σπίτι στην Οτόν, στην κεντρική Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πολιτικός του κέντρου, επιδίωξε τον εκσυγχρονισμό της χώρας του, προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αποποινικοποίηση της άμβλωσης με σχέδιο νόμου που καταρτίστηκε από την υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του Σιμόν Βέιλ, ή η μείωση του ορίου της ενηλικίωσης - και κατά συνέπεια η απόκτηση δικαιώματος ψήφου για τους ενδιαφερόμενους - στα 18 έτη. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που δεν ανήκε στον πολιτικό χώρο των γκολικών, έπειτα από τον ίδιο τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον πολιτικό του κληρονόμο Ζορζ Πομπιντού.

Παθιασμένος υποστηρικτής της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, συνεργάστηκε με τον «προσωπικό του φίλο» Χέλμουτ Σμιτ για να ανεβάσει στροφές η γαλλογερμανική μηχανή, ενώ τη δεκαετία του 2000 έγινε πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επιφορτίστηκε με την κατάρτιση ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο απορρίφθηκε από τους πολίτες. Ήταν εξάλλου ο πατέρας αυτής που έγινε η G7, της συνεργασίας των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του, ο οποίος στην επταετία του «μεταμόρφωσε τη Γαλλία». «Οι κατευθύνσεις που έδωσε στη Γαλλία οδηγούν ακόμη τα βήματά μας», τόνισε, εξαίροντας έναν «πολιτικό άνδρα της προόδου και της ελευθερίας» ο θάνατος του οποίου βυθίζει «στο πένθος το γαλλικό έθνος».

Οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ επίσης εξήραν τον εκλιπόντα προκάτοχό τους. Για έναν πολιτικό ο οποίος «όλη του τη ζωή εργάστηκε για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, επιδίωξε και κατάφερε να εκσυγχρονίσει την πολιτική ζωή και αφιέρωσε την μεγάλη ευφυΐα του στην ανάλυση των πιο περίπλοκων διεθνών προβλημάτων» έκανε λόγο ο Σαρκοζί. Η Γαλλία έχασε «έναν πολιτικό ηγέτη που είχε κάνει την επιλογή του ανοίγματος στον κόσμο», έκρινε από την πλευρά του ο Ολάντ.

«Η ιστορία δεν έχει ακόμη απονείμει δικαιοσύνη σε αυτόν τον παρεξηγημένο πρόεδρο», σχολιάζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Parisien. «Λιγάκι ξεχασμένος» από τους Γάλλους, προσθέτει, ο VGE ήταν «ο αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού της χώρας που δεν του πιστώθηκε ποτέ», εκτίμησε η σύνταξη της εφημερίδας.

Διαπρεπής οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ο Ντ’ Εστέν ήταν από το 2003 μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή - του διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 - ο Ντ’ Εστέν δήλωνε το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο VGE εξελέγη πρόεδρος επικρατώντας του Φρανσουά Μιτεράν, σε μια Γαλλία που ενταφίαζε τριάντα χρόνια οικονομικής ακμής και προσπαθούσε ακόμα να χωνέψει τον Μάη του ’68.

Το πρώτο διάστημα μετά την επικράτησή του, έπνευσε άνεμος ελευθερίας στη Γαλλία, έπειτα από τα χρόνια του Ντε Γκολ και του Πομπιντού, με πρωτοβουλίες ενός πολιτικού που μεταμόρφωσε την πολιτική επικοινωνία στη χώρα του.

Ο Ντ’ Εστέν, καθαρό προϊόν της γαλλικής ελίτ, έγινε για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης το 1959· ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Δήμαρχος της Σαμαλιέρ, του πολιτικού οχυρού του στην Ωβέρνη, επισκίασε τον Ζακ-Σαμπάν Ντελμάς για να μετατραπεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της γαλλικής δεξιάς ως την εκλογική του νίκη το 1974.

Έπειτα όμως από την πολλά υποσχόμενη αρχή της προεδρίας του, ο Ντ’ Εστέν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την πρώτη του κρίση το 1976, όταν ο πρωθυπουργός του, ο γκολικός μετέπειτα πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παραιτήθηκε.

Η επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας μετά την πετρελαϊκή κρίση, τα σκάνδαλα - η ύποπτη αυτοκτονία του υπουργού του Ρομπέρ Μπουλάν, τα διαμάντια που του πρόσφερε ο ηγέτης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν-Μπεντέλ Μποκασά - και η στροφή του σε πιο συντηρητικές πολιτικές θέσεις και στη λιτότητα έπληξαν τη δημοτικότητά του.

Τη 10η Μαΐου 1981, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ηττήθηκε με διαφορά ενός εκατομμυρίου ψήφων από τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος θα γινόταν ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, που εγκαθιδρύθηκε το 1958. «Δεν είχα φανταστεί ποτέ την ήττα», θα παραδεχόταν αργότερα.

Έπειτα από μια αποχώρηση που χαράχτηκε στη μνήμη πολλών για την άδεια καρέκλα που απέμεινε στο πλάνο μετά το τελευταίο του προεδρικό διάγγελμα, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέρασε βαθιά κατάθλιψη. Αυτό που θυμόταν περισσότερο, θα έγραφε το 2006, δεν ήταν «η ταπείνωση», αλλά κάτι πολύ πιο οδυνηρό: «η απόγνωση του να αφήνεις το έργο σου ανολοκλήρωτο».

Σταδιακά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 ο πρώην πρόεδρος και οι πολιτικές του χάνονταν από το πολιτικό τοπίο.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ευρωβουλευτής από το 1989 ως το 1993, πεπεισμένος ευρωπαίος, θα επιδίωκε μολαταύτα να επιτύχει έναν τελευταίο μεγαλεπήβολο στόχο, να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρώπης, κάτι που δεν κατάφερε μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tweet
Κατηγορία ΕΥΡΩΠΗ
επιστροφή στην κορυφή

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Σύμβουλοι της Μέρκελ: Η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου αποτελεσματική
    Σύμβουλοι της Μέρκελ: Η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου αποτελεσματική

    Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ εκτιμούν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων για τον περιορισμό του κορονοϊού η οποία αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, επί παραδείγματι για την τηλεργασία ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, φαίνεται ότι έχουν μικρότερη επίδραση στο ποσοστό μόλυνσης από ό,τι ελπιζόταν.

    Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό «Business Insider» στην αυριανή του έκδοση, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την ακρόαση των εμπειρογνωμόνων πριν από την διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

    Όπως προκύπτει από αυτά τα έγγραφα, επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Βερολίνου παρουσίασαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα υφιστάμενα μέτρα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι επαρκή για να ξαναπέσουν τα κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου στο κατώτατο όριο (των 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια εβδομάδα).

    Εάν ληφθεί υπόψη η πιθανή εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Γερμανία, το όριο αυτό θα επιτευχθεί έως τις αρχές Μαρτίου. Σημαντική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τότε και οι Γερμανοί να τηρούν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται το «Business Insider», οι επιστήμονες αναφέρονται επίσης στα εξεταζόμενα από τους πολιτικούς πιθανά μέτρα με τα οποία ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Υπολόγισαν, λοιπόν, ποια επίδραση θα είχε, για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο κρατιδίων υποχρεωτική τηλεργασία στην λεγόμενη τιμή R (η οποία περιγράφει πόσα άτομα μολύνει ένα άτομο με κορονοϊό και) η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από ένα.

    Το συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση μάσκας τύπου FFP2 στην εργασία ή σε μεμονωμένα γραφεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού. Το ποσοστό στην τιμή R είναι μόλις 0,02. Το ίδιο ισχύει για την χρήση μάσκας FFP2 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία ή στις τάξεις που τα μαθήματα γίνονται εναλλάξ. Και εδώ, η επιρροή είναι 0,02.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %816 %2021 %20:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Το Βέλγιο θα απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια ως την 1η Μαρτίου
    Το Βέλγιο θα απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια ως την 1η Μαρτίου

    Τα "μη απαραίτητα" ταξίδια στο εξωτερικό θα απαγορευθούν από το Βέλγιο έως την 1η Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

    Η Επιτροπή Συντονισμού εξέτασε νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Εκτός από την απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό, τέθηκε επίσης το ζήτημα της παράτασης της υποχρεωτικής καραντίνας σε 14 ημέρες κατά την επιστροφή από κόκκινη ζώνη, αναφέρει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir.

    Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 13 Φεβρουαρίου και τότε ενδέχεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και άλλα επαγγέλματα που απαιτούν επαφή.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %744 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μισέλ: ο Πρόεδρος ζήτησε διατήρηση της αποκλιμάκωσης
    Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μισέλ: ο Πρόεδρος ζήτησε διατήρηση της αποκλιμάκωσης

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από  τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατήρηση, της αποκλιμάκωσης και απτά αποτελέσματα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας προς την ΕΕ, κατά τη συνάντηση των δύο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε τον τρέχοντα θετικό διάλογο και τόνισε τη σημασία της βιώσιμης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν προκειμένω, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να αποφύγει δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.

    Επιπλέον του εξήγησε ότι η ΕΕ προσβλέπει στην πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και στην επανάληψη της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν ξανά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

    Ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την επιθυμία της ΕΕ για εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δει απτά αποτελέσματα επιτόπου.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραμείνει σε επαφή με όλα τα μέρη και καλωσορίζει την πρόσκληση για επίσκεψη στην Άγκυρα. Ημερομηνία και μορφή που πρέπει να συζητηθούν.

    Τέλος τόνισε ότι η θετική ατζέντα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εστίαση σε ζητήματα μετανάστευσης, εκσυγχρονισμό τελωνειακών ενώσεων και τομεακούς διαλόγους υψηλού επιπέδου.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %708 %2021 %17:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
    Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

    Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.
    Με την παραγγελία του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο αυτό, ενώ αυξάνεται η απογοήτευση στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια δυτικών εμβολίων, οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.
    «Βάσει των όρων της συμφωνίας μας, αγοράζουμε μια ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Σιγιάρτο στη διάρκεια συνομιλιών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
    «Αυτή αντιπροσωπεύει 2 εκατομμύρια δόσεις σε τρεις παρτίδες. Μια ποσότητα για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων τον πρώτο μήνα, για μισό εκατομμύριο ανθρώπους τον δεύτερο μήνα και 200.000 τον τρίτο».
    Ο Σιγιάρτο δεν έκανε γνωστό πότε θα φάσει στην Ουγγαρία η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου και δεν είναι σαφές το ποσό που θα πληρώσει η Βουδαπέστη για τα 2 εκατομμύρια εμβόλια συνολικά.
    Η συμφωνία ανακοινώνεται μερικές ημέρες αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V κατά του κορονοϊού, καθώς η Βουδαπέστη προσπαθεί να άρει τα μέτρα του lockdown για να δώσει ώθηση στην οικονομία της.
    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτά τα δύο εμβόλια. Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να επιτρέψει στην Ουγγαρία να άρει νωρίτερα τους περιορισμούς του lockdown.
    Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως η Ουγγαρία δεν μπορεί να άρει τους περιορισμούς μέχρι να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μαζικό εμβολιασμό, προσθέτοντας πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα πιέσει τους κατασκευαστές να επιταχύνουν τις αποστολές.
    «Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», δήλωσε ο Ορμπάν μιλώντας στο κρατικό ραδιοσταθμό.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %597 %2021 %15:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Tηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
    Tηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

    Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ και των κρατών μελών της για τις πρόσφατες εξελίξεις και κάλεσε να σεβαστεί πλήρως και άνευ όρων τα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι.

    Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη στην έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει γρήγορα τον Ναβάλνι και να προχωρήσει στην έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, με πλήρη διαφάνεια και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρόθεσή του να συγκαλέσει στρατηγική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

    Η επικοινωνία αφορούσε επίσης την πανδημία του COVID-19 και τη σημασία της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.

    Τέλος, συζήτησαν την ανάγκη να ενισχύσουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και να επιδιώξουν λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερες λύσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %545 %2021 %14:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Η ΕΕ συνιστά αποφυγή ταξιδιών
    Η ΕΕ συνιστά αποφυγή ταξιδιών

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

    Συντάχθηκε στις %AM, %22 %246 %2021 %06:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Το Συμβούλιο συμφωνεί στην ενίσχυση χρήσης rapid test και αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων
    Το Συμβούλιο συμφωνεί στην ενίσχυση χρήσης rapid test και αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων

    Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα σχετικά με σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Όπως ανακοινώθηκε, αυτό είναι ένα κεντρικό εργαλείο που συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    «Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών», αναφέρει το Συμβούλιο.

    Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης περιλαμβάνουν την επικύρωση και την αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών αντιγόνου και των δοκιμών RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας για γρήγορες δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.

    Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων ταχέων δοκιμών αντιγόνου COVID-19 θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για προσθήκη ή αφαίρεση των δοκιμών των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %842 %2021 %21:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Σύντομη συνάντηση είχε και η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν με τον Τσαβούσογλου
    Σύντομη συνάντηση είχε και η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν με τον Τσαβούσογλου

    «Σύντομη ανταλλαγή με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τα επόμενα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», είχε όπως ανακοίνωσε η ίδια, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνάντησης του Υπουργού με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Βαρχέλι. Η Πρόεδρος σημειώνει σε προσωπική της ανάρτηση ότι «ο διάλογος είναι απαραίτητος, αλλά περιμένουμε επίσης αξιόπιστες χειρονομίες επί του εδάφους».

    «Θα συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη μας για να εκπληρώσουμε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.

    Για «μια ανοιχτή συζήτηση με τον συνεργάτη μας για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας», έκανε λόγο η αρμόδια Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %833 %2021 %21:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Ξεκίνησε η 9η τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 της ΕΕ για την πανδημία
    Ξεκίνησε η 9η τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 της ΕΕ για την πανδημία

    Ξεκινά αυτή την ώρα (στις 18:00 τοπική Βρυξελλών) η 9η τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σάρλ Μισέλ.

    Ο συντονισμός, η αξιολόγηση των νέων μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού, περιοριστικά μέτρα, αποθάρρυνση ταξιδίων, επιτάχυνση των εμβολιασμών και παγκόσμια αλληλεγγύη από την πλευρά της ΕΕ είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %793 %2021 %20:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V
    Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V

    Την προοπτική συνεργασίας με την Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V, άφησε ανοιχτή η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι το εμβόλιο θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

    Ά. Μέρκελ: Μεγάλη προσοχή στην στρατηγική επαναλειτουργίας της αγοράς και της κοινωνίας

    Παρόλες τις αυτή τη στιγμή μεγάλες πολιτικές διαφορές, όπως στην υπόθεση Ναβάλνι, σε μια πανδημία θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο, τόνισε η κυρία Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας και την σχετική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Γερμανία και ότι διαπιστώνεται «σοβαρό» ενδιαφέρον από πολλές χώρες της ΕΕ. Το εμβόλιο έλαβε άλλωστε σήμερα επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας.

    Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού στη Γερμανία

    Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη Γερμανία άφησε σήμερα να εννοηθεί η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ακυρώνοντας εμμέσως την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για προσφορά εμβολιασμού προς όλους «μέχρι το καλοκαίρι».

    Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά. «Η BioNTech είναι μια start up εταιρία», είπε σχετικά η Καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α' τριμήνου του έτους. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού». Το «ημερολογιακό» τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, είπε η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %769 %2021 %19:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σύμβουλοι της Μέρκελ: Η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου αποτελεσματική
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %816 %2021 %20:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Ένα θάνατο και 122 νέα κρούσματα Covid-19 ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %770 %2021 %19:%Ιαν σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ελλάδα: Παρατείνεται για μία εβδομάδα το lockdown
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %747 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ το Κυπριακό λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %744 %2021 %18:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το Βέλγιο θα απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια ως την 1η Μαρτίου
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %744 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Ρώσοι και Αμερικανοί φαίνεται να κινούνται προς μια παράταση της συνθήκης New START
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %719 %2021 %18:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Ελλάδα: 585 νέα κρούσματα, 288 διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %711 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μισέλ: ο Πρόεδρος ζήτησε διατήρηση της αποκλιμάκωσης
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %708 %2021 %17:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Δύο υπό δημιουργία νέα κόμματα στην Τουρκία από τις τάξεις του CHP
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %707 %2021 %17:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %673 %2021 %17:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης της αρχαίας Πάφου το ανάκτορο, κατέδειξαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %635 %2021 %16:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %597 %2021 %15:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Σύσκεψη με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα θα έχει τη Δευτέρα ο ΠτΔ
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %587 %2021 %15:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με τον Γερμανό πρέσβη
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %585 %2021 %15:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Δεύτερη πρόσκληση και επέκταση μέχρι 31/3 για το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %572 %2021 %14:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Με συνεισφορές των πολιτών προσδοκεί στην επιβίωση του ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κύπρου
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %551 %2021 %14:%Ιαν σε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
  • Tηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %545 %2021 %14:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Τσαβούσογλου-Στόλτεμπεργκ συζήτησαν για μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων στην Α. Μεσόγειο
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %526 %2021 %13:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Χιλιάδες επιστήμονες ζητούν προστασία από την κλιματική αλλαγή
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %497 %2021 %12:%Ιαν σε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Τον Δεκέμβριο οι περισσότεροι νεκροί λόγω COVID-19, στο 0,6% η θνητότητα
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %474 %2021 %12:%Ιαν σε ΥΓΕΙΑ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ReThink ReCycle

Εξάσκηση δικαιώματος προστασίας δεδομένων φυσικών προσώπων

Exercising a right related to the protection of data of natural persons

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΙΚNEWS
Τηλέφωνα: 22862010, 22862012
Φαξ: 22312720
E-mail: [email protected]

ΕΥΡΩΠΗ - ΑΡΧΕΙΟ

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
logo-bottom

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.

Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ
  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ
  • MEDITERRANEAN MEMORY
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
ΡΙΚ INTRANET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+357 22862000
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Τ.Θ. 24824
1397 Λευκωσία, Κύπρος
[email protected]

Εισηγήσεις-Παράπονα-Σχόλια

  facebook-icon twitter-icon rss-icon