Aπό τον κορωνοϊό στην τρομοκρατία: Αντιμέτωπος με κρίσεις διαρκείας ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος μόλις λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια.

Συνοδευόμενος από τον συντηρητικό δήμαρχο Εστροσί και φορώντας μαύρη μάσκα, συνομίλησε επί αρκετή ώρα μπροστά στην Notre-Dame με διασώστες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Λίγο αργότερα δήλωνε μπροστά στις κάμερες: «Η χώρα μας δέχθηκε ένα ισλαμιστικό τρομοκρατικό χτύπημα». Η Γαλλία δέχεται επίθεση, είπε. 


Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 42χρονος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα κρίσεων, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Εν μέσω μια διεθνούς διαμάχης για τα σκίτσα του Μωάμεθ και την ελευθερία του Τύπου που έχει προκαλέσει το μένος τμήματος του ισλαμικού κόσμου, η Γαλλία είναι την ίδια ώρα αντιμέτωπη με ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και με την απροσδόκητα γρήγορα εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η δε προκληθείσα από τον κορωνοϊό οικονομική κρίση ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την δεύτερη ισχυρότερη, αλλά υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εντείνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Μακρόν δήλωνε στην επιμνημόσυνη τελετή του δασκάλου Σαμουέλ Πατί ο οποίος δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο σε προάστιο του Παρισιού: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία και τη λογική [...]». Ενώπιον μαθητών και συγγενών του θύματος αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής, ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους ισλαμιστές ότι επιτίθενται στη χώρα του. Αμέσως μετά την επίθεση η γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Καστέξ είχε εντείνει τη μάχη κατά του ακραίου ισλαμισμού, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην απαγόρευση δυο ισλαμιστικών οργανώσεων. Το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα τέτοια βήματα και δράσεις. 

Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η χώρα μετρά πάνω από 250 θύματα. Η βάρβαρη επίθεση στην εκκλησία στην καρδιά της Νίκαιας ήταν η τρίτη κατά σειρά σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου νεαρός είχε τραυματίσει με μαχαίρι δυο ανθρώπους μπροστά από τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

«Παράγινε», σχολίασε ο δήμαρχος της Νίκαιας Εστροσί. Η πόλη του είχε βαφτεί στο αίμα ήδη πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, όταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου του 2016 ένας 31χρονος σκόρπισε το θάνατο στην Promenade des Anglais προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 86 ανθρώπων

Κορωνοϊός και σκίτσα του Μωάμεθ

Το νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκει τη Γαλλία αποδυναμωμένη, αλλά και διχασμένη. Η χώρα των 67 εκατομμυρίων πολιτών έχει πληγεί βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Μόλις την προτεραία της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης ο πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες, παρουσιάζοντάς τους τα νέα περιοριστικά μέτρα και την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Confinement» είναι η σχετική λέξη που μπορεί να μεταφραστεί και με «απαγορευτικό» ή lockdown. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα «δυσμενές σενάριο» και μια σειρά γεγονότων που ενδέχεται να εξελιχθούν για πολλούς ανθρώπους σε μια τραυματική εμπειρία. «Είμαστε η Γαλλία», τόνιζε ο Μακρόν προς τους συμπολίτες του, καλώντας τους να επιδείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. Από τη Νίκαια απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα ενότητας. 

Τελευταία η Γαλλία αποτελεί στόχο και σε διεθνές επίπεδο, όπως επισήμανε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νταρμανέν. Αφορμή αποτέλεσε η επανέκδοση σκίτσων του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε ακόμη και σε μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων. 

Σε πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του ο γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της ελευθερίας της έκφρασης υποστηρίζοντας ότι αυτή επιτρέπει και τη βλασφημία. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα και τις καρικατούρες ακόμη κι αν άλλοι κάνουν πίσω», διαβεβαίωσε στην επιμνημόσυνη τελετή του Σαμουέλ Πατί ο οποίος στο μάθημά του είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ ως παράδειγμα για την ελευθερία της έκφρασης. 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στο μεταξύ αναθεωρημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για μια σειρά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών η Τουρκία, η Ινδονησία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές. Στις χώρες αυτές οι γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν διαδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις. Σε γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας υπάλληλος δέχθηκε την Τετάρτη επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.. 

Ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022 τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να δίνουν το έναυσμα για επικείμενη απαρχή του προεκλογικού αγώνα. Με σύνθημα «Χρειαζόμαστε μια πολεμική νομοθεσία» στη μάχη κατά του ακραίου ισλάμ, η βασική αντίπαλός του και πρόεδρος του ακροδεξιού Rassemblement National Μαρίν Λεπέν δηλώνει παρούσα στη μάχη, ελπίζοντας να εκδικηθεί τον Μακρόν για την ήττα που της επιφύλασσε το 2017. 

Πηγή: Skai.gr/DW

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.