Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %13 %676 %2020 %18:%Αυγ

Ανθρώπινες αλυσίδες στο Μινσκ κατά της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανθρώπινες αλυσίδες σχηματίζονται σήμερα σε διάφορα σημεία του Μινσκ για να καταγγείλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πλήθη, κρατώντας στο χέρι λουλούδια ή λευκά μπαλόνια, και με τη συνοδεία των κλαξόν των αυτοκινήτων, συγκεντρώθηκαν σε μακρές αλυσίδες δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων κατά μήκος λεωφόρων ή γύρω από τους σταθμούς του μετρό, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

Συνολικά, χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση στο Μινσκ. Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα και ρωσικά ΜΜΕ, παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς και σε εργοστάσια, όπως τα BelAZ, Maz, Grodno Azot και Grodnozhilstroy.

Στο ιστορικό κέντρο του Μινσκ, στην οδό Νεμίγκα, έχουν συγκεντρωθεί 100 άνθρωποι, με τις γυναίκες, πολλές από αυτές λευκοντυμένες, να κρατούν στα χέρια λουλούδια, καρδούλες ή πανό.

"Χθες, είδα γυναίκες στα λευκά όπως αυτές. Και κατάλαβα, θέλω να το κάνω αυτό. Είμαστε κατά της βίας, των εκρήξεων, είμαστε υπέρ των έντιμων εκλογών", εξηγεί η Νάστια, 26 ετών, καλλιτέχνις στον ψηφιακό τομέα.

Η Ελένα, μια 41χρονη δασκάλα, λέει ότι διαμαρτύρεται για να "σταματήσουν τα βασανιστήρια στη φυλακή, για να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι", μετά τη σύλληψη περίπου 6.700 ανθρώπων από την Κυριακή και την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, οι ανθρώπινες αλυσίδες μετατρέπονται σε πορείες.

Αυτή η μορφή κινητοποίησης, που ξεκίνησε χθες Τετάρτη από δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά, δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμή βίαιη καταστολή όπως εκείνες εναντίον νυχτερινών διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανό να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας ακόμη και αργότερα αυτό τον μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ