Στον προθάλαμο του Ευρώ για δύο έτη Βουλγαρία και Κροατία

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση να συμπεριληφθεί το βουλγαρικό και το κροατικό νόμισμα στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμίων (ERM- II) και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για στενή συνεργασία με τις δύο χώρες, σηματοδοτώντας την ένταξή τους στην Τραπεζική Ένωση.

"Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ" λέει η Κομισιόν. Οι δύο χώρες οφείλουν τώρα μην υποτιμήσουν την κεντρική ισοτιμία του νομίσματος έναντι του ευρώ με δική τους πρωτοβουλία, για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν να μπορούν να υιοθετήσουν το ευρώ, προσθέτει.

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά ότι "το ευρώ είναι ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τη Βουλγαρία και την Κροατία, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης".

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία δήλωσε ευτυχής που καλωσορίζει τη Βουλγαρία και την Κροατία ως μέλη του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ ως το εθνικό τους νόμισμα. "Και οι δύο χώρες έχουν εργαστεί σκληρά για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, ακόμη και στη μέση της πανδημίας. Είναι μια απόδειξη για την ελκυστικότητα του κοινού μας νομίσματος - ακόμα σχετικά νεαρό αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο παγκοσμίως. Καλά νέα για τη Βουλγαρία, την Κροατία και για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. "

Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος για την Οικονομία, συμπλήρωσε: "η Βουλγαρία και η Κροατία έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να προετοιμαστούν για την είσοδο στον ERM ΙΙ και την Τραπεζική Ένωση. Σήμερα, αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει. Σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, αυτή η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ και σαφήνεια ότι η Βουλγαρία και η Κροατία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν".

Η Koμισιόν τονίζει ότι η συμμετοχή στον ERM ΙΙ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Βουλγαρίας και της Κροατίας. Θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να εστιάσουν τις πολιτικές τους στη σταθερότητα, να προωθήσουν τη σύγκλιση τους και τελικά να τις στηρίξουν στις προσπάθειές τους να υιοθετήσουν το ευρώ.

Η Κομισιόν χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Κροατία έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη δυναμική της μεταρρύθμισης και να επιτύχουν βιώσιμη οικονομική σύγκλιση προς την υιοθέτηση του ευρώ. Προς το σκοπό αυτό, ο καθένας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη συμμετοχή του στον ERM II, σύμφωνα με τον στόχο του μηχανισμού που βασίζεται στη σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τη Βουλγαρία η Κομισιόν παρακολούθησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Βουλγαρίας ως προς την εποπτεία του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα, το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το πλαίσιο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Oι τέσσερις δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν αποτελεσματικά από τις βουλγαρικές αρχές.

Σε σχέση με την Κροατία η Κομισιόν παρακολούθησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της σε σχέση με το πλαίσιο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συλλογή, παραγωγή και διάδοση στατιστικών, τη διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα, την οικονομική και διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και έκρινε ότι αυτές οι τέσσερις δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν αποτελεσματικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:07

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.