Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Νότιας Κορέας αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κορέας θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο Τρίτη, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Δημοκρατία της Κορέας θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Moon Jae-in. Η τηλεδιάσκεψη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ και τη Δημοκρατία της Κορέας να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις απαντήσεις στο ξέσπασμα του COVID-19 και τις συνέπειές του. Οι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα βήματα στη διμερή συνεργασία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του διεθνούς συστήματος.

Αναλυτικά, οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη σημασία που αποδίδουν στην αποτελεσματική πολυμέρεια, ιδίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται από την πανδημία COVID-19. Θα τονίσουν την ανάγκη συνεργασίας με εταίρους παγκοσμίως και με πνεύμα αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, μέσω της μείωσης του χρέους.

Επιπλέον η τηλεδιάσκεψη θα επιτρέψει στους ηγέτες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενίσχυση των ικανοτήτων απόκρισης και τη βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Ακόμη θα συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών. Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν την εμβάθυνση της συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών. Θα ζητήσουν μάλιστα το μελλοντικό εμβόλιο COVID-19 να γίνει ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και αναγνωρίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει στον συντονισμό της καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19.

Ακόμη, οι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν το στόχο τους να διατηρήσουν τις αγορές και το εμπορικό σύστημα ανοιχτό και να επιλύσουν τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν το πολυμερές, βασισμένο σε κανόνες εμπορικό σύστημα και να μεταρρυθμίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Θα συζητήσουν ακόμη μια πιθανή πρωτοβουλία των μελών του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση του εμπορίου ιατρικών προμηθειών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την ενσωμάτωση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στις στρατηγικές ανάκτησης. Και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού και θα συζητήσουν τις τρέχουσες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την ουδετερότητα του κλίματος.

Όσον αφορά τα ψηφιακά θέματα, οι ηγέτες θα διερευνήσουν ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ψηφιακή οικονομία. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να εκφράσουν την προθυμία τους να προωθήσουν τη συνδεσιμότητα με βάση τις αρχές της αειφορίας, του ανοιχτού χαρακτήρα, της συμμετοχής και των ίσων όρων ανταγωνισμού.

Καθώς το 2020 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας, που υποστηρίζεται από τη συμφωνία πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου.

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τομείς περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα συζητήσουν επίσης πώς να βελτιώσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο και της επιτάχυνσης και απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών.

Τέλος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες θα συζητήσουν παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να συναντηθούν για τη 10η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δημοκρατίας της Κορέας στη Σεούλ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.