SURE: Δάνεια 100 δισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν

Τη δημιουργία ενός νέου δανειοδοτικού μηχανισμού, ύψους 100 δισ.Ευρώ με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των Κρατών Μελών που επιθυμούν να ξεκινήσουν προγράμματα "αντασφάλισης", ή "επιδότησης εργασίας" στο εσωτερικό τους, για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που θα πληγούν λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημία του COVID19, προτείνει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πρόταση κανονισμού, που θα εγκριθεί σήμερα και έχει περιέλθει στην κατοχή του ΚΥΠΕ, η Κομισιόν θα δανειστεί 100 δισ.Ευρώ σε ομολογίες από τις αγορές, με εγγυήσεις των Κρατών Μελών και θα παρέχει στα Κ-Μ δεκαετή δάνεια, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής. Στο κείμενο του κανονισμού αναφέρεται ότι αν τα Κ-Μ δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε η Κομισιόν θα μετακυλύει τα σχετικά ομόλογα.

Την πρόταση θα παρουσιάσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού, ο οποίος επιγράφεται "καθιέρωση του ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής υποστήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης", προβλέπονται τα εξής:

"Θεσπίζεται το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), στο εξής καλούμενο «μέσο», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της".

"Προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεγγύη με τα πληγέντα Κράτη Μέλη, ο στόχος του μηχανισμού είναι να καθορίσει τους όρους και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην Ένωση να παράσχει χρηματοδοτική συνδρομή σε κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει ή απειλείται σοβαρά από σοβαρή οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19 για τη χρηματοδότηση εργασίας με μειωμένο ωράριο ή παρόμοιων μέτρων με στόχο την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και, ως εκ τούτου, τη μείωση της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος".

Όπως σημειώνεται "ένα Κράτος Μέλος μπορεί να ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση όταν η πραγματική ή προγραμματισμένη δημόσια δαπάνη του αυξήθηκε ξαφνικά και αυστηρά από την 1η Φεβρουαρίου 2020 λόγω της θέσπισης εθνικών μέτρων που συνδέονται άμεσα με τα προγράμματα σύντομης εργασίας και παρόμοια μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αρνητικών επιπτώσεων του έκτακτου συμβάντος που προκλήθηκε από την έκρηξη του COVID-19".

"Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στο πλαίσιο του παρόντος μέσου χρησιμοποιείται από τα δικαιούχα Κράτη Μέλη για τη στήριξη εθνικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας βραχείας διάρκειας ή παρόμοιων μέτρων.

Η χρηματοδοτική συνδρομή "λαμβάνει τη μορφή δανείου που χορηγείται στο ενδιαφερόμενο Κράτος Μέλος". "Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου... η Κομισιόν εξουσιοδοτείται να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές ή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξ ονόματος της Ένωσης κατά τον πλέον ενδεδειγμένο χρόνο, ώστε να βελτιστοποιήσει το κόστος χρηματοδότησης και τη διατήρηση της φήμης ως εκδότη της Ένωσης στις αγορές".

"Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν προβεί σε επιστροφή, η Κομισιόν μπορεί να μετακυλίσει (roll over) τα συναφή δάνεια που έχουν συναφθεί για λογαριασμό της Ένωσης".

Το δικαιούχο Kράτος Mέλος θα ανοίγει ειδικό λογαριασμό στην εθνική του κεντρική τράπεζα για τη διαχείριση της ληφθείσας χρηματοδοτικής συνδρομής.

Σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές υπό μορφή εγγυήσεων, τα Κράτη Μέλη μπορούν να συμβάλλουν στο Μέσο για την εγγύηση του κινδύνου που φέρει η Ένωση και οι συνεισφορές των Κρατών Μελών παρέχονται με τη μορφή αμετάκλητων, άνευ όρων και εγγυήσεων κατά ζήτηση. Η Κομισιόν συνάπτει συμφωνία με το συνεισφέρων Κ-Μ με αμετάκλητες, άνευ όρων και εγγυήσεις κατά παραγγελία. Η συμφωνία καθορίζει τους όρους πληρωμής, αναφέρει η πρόταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.