Οδηγίες από Κομισιόν για διασυνοριακούς εργαζόμενους

Η Κομισιόν εξέδωσε νέες πρακτικές συμβουλές για να εξασφαλίσει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι εντός της ΕΕ, ιδίως εκείνοι που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID19, μπορούν να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους. Αυτoί περιλαμβάνουν εκείνους που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων, καθώς και άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα των ηλικιωμένων και το κρίσιμο προσωπικό για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο  Nicolas Schmit, Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, δήλωσε σχετικά ότι "χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που εργάζονται σκληρά για να μας κρατήσουν ασφαλείς, υγιείς και με φαγητό στο τραπέζι πρέπει να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ για να πάνε στη δουλειά. Είναι συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν παρεμποδίζονται στην κυκλοφορία τους, λαμβάνοντας πάντα κάθε προφύλαξη για να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση της πανδημίας".

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν σήμερα προσδιορίζουν ένα φάσμα εργαζομένων που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα και για τους οποίους η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ θεωρείται απαραίτητη. Ο κατάλογος που παρέχεται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι εξαντλητικός. Η Κομισιόν προτρέπει τα Κ-Μ να θεσπίσουν ειδικές διαδικασίες χωρίς επιβάρυνση και ταχείες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση αυτών των μεθοριακών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του αναλογικού ελέγχου της υγείας.

Πέραν αυτών των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν επίσης ότι τα Κ-Μ πρέπει να επιτρέπουν στους μεθοριακούς εργαζομένους εν γένει να συνεχίζουν τη διέλευση των συνόρων εάν οι εργασίες στον οικείο τομέα εξακολουθούν να επιτρέπονται στο κράτος μέλος υποδοχής. Τα Κ-Μ πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διασυνοριακούς εργαζόμενους και τους εθνικούς εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, ζητείται από τα Κ-Μ να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές ανάγκες τους σε τεχνικό επίπεδο και να θεσπίζουν ειδικές διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση αυτών των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως αποτέλεσμα της κρίσης. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι στη γεωργία εκτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις κρίσιμες λειτουργίες συγκομιδής, φύτευσης και τροφοδοσίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα Κ-Μ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά ως κρίσιμους εργαζόμενους και να γνωστοποιούν στους εργοδότες την αναγκαιότητα να παρέχουν επαρκή προστασία της υγείας και της ασφάλειας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις προσπάθειες για επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί εκτός ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο και η Προξενική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης μαζί με το Κέντρο Συντονισμού για την Επείγουσα Βοήθεια στις Βρυξέλλες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να βοηθήσουν τα Κ-Μ: να προσεγγίσουν τρίτες χώρες, να οργανώσουν πτήσεις επαναπατρισμού, να εξασφαλίσουν δικαιώματα προσγείωσης και πρόσβαση στον εναέριο χώρο , καθώς και την πρόσβαση διέλευσης και την επέκταση των θεωρήσεων, όταν απαιτείται.

Από την αρχή της κρίσης περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη χάρη στις πτήσεις που διοργανώνονται από τα Κ-Μ.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ διευκόλυνε τον επαναπατρισμό 4,384 πολιτών της ΕΕ στην Ευρώπη από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, την Κούβα, το Μεξικό, το Cabo Verde, τη Γεωργία, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, την Αϊτή και τη Μαλαισία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, καθώς και έξι κράτη που συμμετέχουν (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) επωφελούνται επίσης από τη στήριξη του Μηχανισμού για την επιστροφή των πολιτών τους.

Υπάρχουν ακόμα περίπου 100 πτήσεις προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν πρότεινε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ κατά 45 εκατ. Ευρώ για να βοηθήσει τις προσπάθειες επαναπατρισμού. Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Επιτροπή συμβάλλει στο κόστος των πτήσεων επαναπατρισμού που μεταφέρουν πολίτες περισσότερων του ενός κρατών μελών, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, ένα ευρύ φάσμα ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που διατίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID19, δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε σχετικά ότι "ενώ η κρίση προκαλεί διαταραχές στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις ευκαιρίες κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέρα από αυτήν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν εμποδίζει τη μάθηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε ένα ευρύ φάσμα πόρων για τη στήριξη της ηλεκτρονικής μάθηση".

"Μια επικείμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση στα μέσα του 2020 θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μάθησης σε διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη", αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος με απόφαση του Συμβουλίου, η ΕΕ θα αναστείλει έως τις 24 Οκτωβρίου 2020 τις απαιτήσεις για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 80% των χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης που διαθέτουν προκειμένου να τις διατηρούν το επόμενο έτος. Η άρση που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο έχει σκοπό να βοηθήσει τους αερομεταφορείς να αντιμετωπίσουν τη δραστική μείωση της εναέριας κυκλοφορίας.

"Είναι πλέον σαφές ότι αυτή η κρίση δεν θα τερματιστεί πολύ σύντομα. Η άρση του κανόνα `απώλεια σε περίπτωση μη χρήσης` έως τον Οκτώβριο θα βοηθήσει να μετριαστούν οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους αερομεταφορείς και θα τους προσφέρει ασφάλεια για όλη τη θερινή περίοδο", δήλωσε ο Oleg Butković, Υπουργός Θαλάσσης, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας, και Προεδρεύων του Συμβουλίου

Η άρση θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2020. Θα έχει επίσης αναδρομική ισχύ από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 για τις πτήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας ή του Χονγκ Κονγκ. Η ημερομηνία έναρξης είναι η 23η Ιανουαρίου 2020 επειδή τότε έκλεισε ο πρώτος αερολιμένας από τις κινεζικές αρχές.

Εάν η τρέχουσα σοβαρή κατάσταση συνεχιστεί, το μέτρο μπορεί να παραταθεί γρήγορα με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Κομισιόν η οποία θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα υποβάλει σχετική έκθεση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Ο τροποποιητικός κανονισμός πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 31 Μαρτίου 2020.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:04

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.