Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ στο εξωτερικό

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δεσμεύθηκαν εκ νέου ότι θα κάνουν ότι είναι στο χέρι τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την αποκατάσταση της οικονομίας, υιοθετώντας ταξιδιωτικούς περιοσμούς για την είσοδο στην ΕΕ και εγκρίνοντας τα μέτρα της Κομισιόν και του eurogroup για δημοσιονομικά και κρατικές ενισχύσεις, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στόχος της ΕΕ παραμένει να καθυστερήσει την εξάπλωση του COVID19 και να μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγείας των Κρατών Μελών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε μάλιστα τον υπολογισμό της για γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου, εξηγώντας ότι αφενός έχει δεδομένα από τη σχετική εταιρία που που το προετοιμάζει στη Γερμανία και η ίδια θα επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τύπο, οι 27 υιοθέτησαν το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τους περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδίων προς την ΕΕ για 30 μέρες και τις οδηγίες της Κομισιόν για τους υγειονομικούς ελέγχους εντός της ΕΕ, με ταυτόχρονη εισαγωγή πράσινων λωρίδων για τη διακίνηση αγαθών, χωρίς ελέγχους. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι θα πάρει αρκετό καιρό για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία.

Επιπλέον όπως εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ, οι 27 υιοθέτησαν την εισαγωή άδειας εξαγωγών για τον προστατευτικό εξοπλισμό που παράγεται στην ΕΕ και ενέκριναν την αγορά νέου τέτοιου εξοπλισμού από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Σε σχέση με την προώθηση της έρευνας χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και κάλεσαν τα Κ-Μ να επενδύσουν το ίδιο. Οι 27 υιοθέτησαν δε ομόφωνα και την χθεσινή απόφαση του eurogroup για την οικονομία και χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις και την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος συμφώνησαν στον συντονισμό των 27 μέσω των πρεσβειών και των αντιπροσωπειών της ΕΕ στο εξωτερικό για επαναπατρισμό πολιτών, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι και η Σύνοδος της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθεί με νέα τηλεδιάσκεψη και όχι με φυσική παρουσία.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ παραμένει η επιβράδυνση του ιού και η μείωση της πίεσης στα συστήματα υγείας και ενημέρωσε ότι τα Κράτη Μέλη υιοθέτησαν τα πακέτα για τα σύνορα, τις μεταφορές, τις κοινές προμήθειες και την οικονομία.

Εξήγησε ότι η προσωρινή  απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ θα εφαρμοστεί ομόφωνα από τα ίδια τα Κ-Μ και τόνισε ότι τώρα σημαντικό ειναι να ξεμπλοκάρουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, καθώς "υπάρχουν εγκλωβισμένοι που θέλουν να πάνε σπίτια τους" και ουρές με φορτηγά που πρέπει να μεταφερθούν τα αγαθά. Τα Κράτη Μέλη, όπως είπε, καλωσόρισαν  τις οδηγίες της Κομισιόν για τις πράσινες γρήγορες λωρίδες και τους διασυνοριακούς εργαζόμενους.

Η Πρόεδος σημείωσε ότι "οι Επίτροποι μου είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα Κ-Μ" και τόνισε ότι οι 27 ενέκριναν τις  συστάσεις των ειδικών της νέας ομάδας ιολόγων και επιδειμιολόγων για τον κοινωνικό περιορισμό, ώστε να μειωθεί η επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους και η διάδωση του ιού.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι ξεκινήσε σήμερα κοινή αγορά μασκών και γαντιών" και σε έξι μέρες θα απαντήσουν οι εταιρείες ώστε τα Κ-Μ να αρχίσουν να υπογράφουν συμβάσεις. Τόνισε δε ότι η Κομισιόν συνεργάζετε με τη βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίoυ

   

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:27

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.